“Kuigi formaalseid otsuseid veel pole, on olemas osanike esialgne valmidus Eesti Raudtee eest tasuda omavahendite eest,” märkis firmast Kubits & Hamburg suhtekorraldaja Meelis Kubits, kellega soovitas rääkida eile Lätis viibinud Baltic Rail Services’i (BRS) juhatuse aseesimees Guido Sammelselg.

“Pigem tõmmata püksirihma koomale, kui minna lõppfaasis kedagi kaasama,” ütles Kubits.

Aktsiakapitali laiendamise kohta uute partnerite arvelt tema sõnul täna plaanid puuduvad.

“BRS tõstis omafinantseeringut juba 400 miljonilt 700-le ning see raha oli olemas, küllap leitakse ka ülejäänud 300 miljonit,” ütles Kubits, lisades, et pealegi pole EBRD kuhugi kadunud.

Eestlaste kohustus on ostuhinnas umbes 450 miljonit krooni.

Eesti Päevalehe allika sõnul tõi Sammelselja ja tema kolme äripartneri suurosalusega Säästumarketi müük neile varem ajakirjanduses spekuleeritud 300 miljoni krooni asemel rohkem sisse. “Säästumarketi hind kataks iseenesest juba kogu eestlaste panuse tasutavas miljardis. Summat ei makstud küll korraga välja,” ütles allikas.

Jüri Käo NG Investeeringuid hinnatakse pankade silmis kõrgelt. “See, et BRS ei saanud, ei tähenda, et Käo ei saa,” kinnitas Kubits.

Ühena Säästumarketis osaluse võõrandanud ja raudtee erastamises kaasalööv Indrek Prants jäi eile omafinantseeringu allikaid puudutavates kommentaarides napisõnaliseks.

BRS-i juhtfiguuri Edward Burkhardti likviidne vara on Kubitsa väitel hinnatud dollarites üheksakohaliseks.

Erastamisnõustaja Väino Sarneti hinnangul ongi kõige tõenäolisem, et BRS-i osanikud laenavad oma nimel juurde. “Finantsjuhtimise loogika ütleb, et selliseid investeeringuid tuleks teha kombineeritult,” rääkis Sarnet. “BRS-i seisukohast on need siiski omavahendid.”

Raudteed samuti erastada püüdnud Raudtee Erastamise Rahva AS-i (RER) juhatuse esimees Rain Tamm uskus sama. “Võimalik, et sellega seoses mängitakse ka osalusi ümber,” ütles ta. “RER-i võimalik kaasalöömine ei ole maikuistest kontaktidest edasi arenenud.”

Lisaks pidas Tamm tõsiseks võimaluseks ka USA päritolu fondihalduri Emerging Markets Partnershipi kaasamist. “Ka meie rääkisime esialgu nendega.”