Aastatel 1995–2008 Tartu ülikoolis majandust ja rootsi keelt tudeerinud Rolan Sõro rääkis, et katkestas õpingud, sest pidi tööl käima. Nüüd kaalub Sõro võimalust TULE kaudu taas Tartu ülikoolis õppima asuda. „Kui saaksin oma varasemad ainepunktid üle kanda, siis jääks ehk ainult lõputöö kirjutamise mure, aga kui pean uusi aineid juurde võtma, siis ise selle eest maksta eriti ei tahaks,” rääkis ta.

Selleks, et saada riigilt uus võimalus kõrghariduse omandamiseks, peavad õpingud olema katkenud ajavahemikul 2003–2009. Samuti peab soovitava eriala õppekavast olema läbitud vähemalt pool.

Praeguseks on Eesti suuremad ülikoolid suutnud paika panna tagasikutsutavate tudengite vastuvõtutingimused ja erialad, millele õpinguid jätkama oodatakse.

TLÜ võtab vastu 31. maini

Tallinna ülikooli (TLÜ) TULE-programmi koordinaator Merit Paist ütles, et neil algab vastuvõtt ligi sajale õppekohale juba tuleva nädala lõpus. Paberid saab ülikooli viia kuni 31. maini. Paisti soovitusel peaksid ülikooli rüppe tagasi igatsejad dokumentide täitmisega algust tegema kohe.

„TULE-ga kooli naasmise aluseks on varasemate õpi- ja töökogemuste taotluse täitmine ja see tegevus on üsna aeganõudev,” selgitas Paist.

Tallinna tehnikaülikoolis kukub tähtaeg TULE-ga liitumiseks 23. augustil, Tartu ülikoolis tõenäoliselt 30. juunil. Tartu ülikooli õppekorralduse peaspetsialisti Ülle Hendriksoni sõnul kinnitab ülikooli nõukogu TULE eeskirja lähinädalail ja siis teavitatakse ka tähtaegadest.

Kokku saab Tartu ülikool vastu võtta 200–300 tudengi ringis. Ideaaljuhul saavad Eesti õppeasutused järgmise kahe aasta jooksul TULE programmiga kooli tagasi kutsuda aga ligi 2000 tudengit.

Tallinna ülikool võtab vähestele erialadele

•• Kui Tallinna tehnikaülikool ja Tartu ülikool kavatsevad õpingud katkestanud üliõpilasi vastu võtta kõikidele erialadele, millele on riiklik koolitustellimus, siis Tallinna ülikool otsustas vähemasti esialgu erialade valikut piirata.

•• Nii saavad Tallinna ülikoolis bakalaureuseõppes jätkata inimesed, kellel on varasematest õpingutest kogutud ainepunktidega täidetud vähemalt pool pedagoogika, tööõpetuse, bioloogia, füüsika, geoökoloogia, informaatika, matemaatika, keskkonnakorralduse või kehakultuuri ainekavast.

•• Magistritasemel saab õpinguid jätkata peaaegu kõikidel õpetajakoolituse erialadel ja tudeerida ka bioloogiat, füüsikat, informaatikat, interaktiivset meediat, infotehnoloogia juhtimist, matemaatikat või keskkonnakorraldust.

•• Katkestatud õpinguid ei pea jätkama samas kõrgkoolis ja samal õppekaval, millega alustati, kuid kandidaadil peab olema varasemaid õpinguid ja töökogemust arvesse võttes läbitud vähemalt pool sellest õppekavast, millel nad oma õpinguid planeerivad jätkata. Tasuta saavad ülikooli naasta ka need, kes varem õppisid riigieelarvevälisel õppekohal.