Vabadussõja võidusamba klaas on saanud vajaliku turvasertifikaadi, monumendi alal laiuva 17.–18. sajandi müüristiku säilitamine otsustatakse pärast lisaekspertiise.

Kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja Veiko Pärlini sõnul on arheoloogilised väljakaevamised pidurdunud, kuni pole päris selge, mida hakata peale bastioni muldkehast välja tulnud müüridega.

“Ei ole veel selle kohta otsust,” ütles Pärlin. “Soovime tänase või homse päeva jooksul teada saada, mis seisukohale jäävad muinsuskaitsjad.” Seni jätkatakse arheoloog Villu Kadaka sõnul väljakaevamisi, ent pinnast ära ei veeta ja midagi ei lammutata.

Nädalapäevad tagasi otsustasid muinsuskaitseeksperdid ja samba rajamise asjaosalised, et monumendi ajakavast kinnipidamiseks on mõistlik 17.–18. sajandist pärit tugimüüristik ohverdada. Koosolekul eriarvamusele jäänud Eesti muinsuskaitse seltsi juhatuse esimees Jaan Tamm seevastu kritiseeris otsust avalikult. Tamme sõnul on tegemist haruldase kolmeastmelise bastioniga ning monumenti ei tohi rajada seniste kultuuriväärtuste hävitamise hinnaga.

Muinsuskaitsenõukogu soovitas tellida bastioni oletatava sarruse ja esimese flangi laskevalli seespoolse tugimüüri väärtuse kohta lisaekspertiisi kunstiakadeemia emeriitprofessorilt Rein Zobelilt ja Tartu ülikooli kunstiajaloo lektorilt Kaur Alttoalt. Zobel keeldus, lisaks Alttoale esitavad 20. maiks ametile ekspertiisi arhitekt Rein Raie ja arheoloog Kalle Lange.

Tamm näeb lahendust müüride säilitamises ja kogu monumendiväljaku tõstmises poolteist meetrit kõrgemale. Kaitseministeeriumi esindaja sõnul pole see aga võimalik, sest sammas tuleks nii lubatust kõrgem ja trepiastmeid rohkem. “Tseremoniaalne plats läheb väiksemaks,” selgitas ta. Näiteks ei mahuks seisma orkester.

Täna arutavad muinsuskaitsjad teemat kultuuriministriga.

Linnaplaneerijaid huvitab klaas

•• Linnaplaneerimisameti ehitusjärelevalve teenistuse direktor Rain Seier kutsus monumendi rajajaid tutvustama ehitusvõtteid. “See on unikaalne ehitus, raudbetoon ja klaas. Meid huvitab, kuidas nad koos toimivad,” ütles Seier.

•• Kui praegu on võidusamba rajajad käinud linnaplaneerimisametis eskiislahendusega, siis projektile tuleb tellida ka ekspertiis. Paraku lükkub tänaseks kavandatud kohtumine ehitusjärelevalve teenistuse juhi haigestumise tõttu nädala lõppu.

•• Kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja Veiko Pärlini sõnul on tegemist esimese pikema tutvustusega ja turvakatsetuste tulemusi kommenteerib ekspert. Katsekoja IKATES s.r.o. väljastatud sertifikaadis on ära toodud katsetuste nimekiri, joonistatud graafikud ja esitatud tulemuste tabel.

•• San Souci disainitud klaas on raporti järgi vastupidav õhuniiskusele, temperatuurikõikumistele ja kiirgusele. “Tegemist on Euroopa Liidus väga kõrgelt aktsepteeritud katsekojaga, kus katsetab oma klaasi näiteks Saint-Gobain,” ütles Pärlin.