Edgar Savisaar nendele küsimustele vastata ei soovinud, vaid teatas eile partei pressiesindaja kaudu, et on Raepressi vahendusel avaldanud kogu infor­matsi­ooni, mis puudutab majanduslike huvide deklaratsioonis märkimata jäänud salapärast laenu tundmatult Peter Kaiserilt.

Eesti Päevaleht proovis eile salapärast Peter Kaiserit tuvastada. Ainuüksi lauatelefonide raamatust võib 36 000 elanikuga riigi väiksust arvestades leida märkimisväärse arvu ehk viis Peter Kaiserit. Ühelt numbrilt toru võtnud naisterahvas selgitas, et tegelikkuses on Peter Kaisereid veelgi enam, sest tegemist on levinud nimega – umbes nagu Suurbritannias John Smith. Tuntuim Peter Kaiser (1793–1864) oli Liechtensteini poliitik ja ajaloolane. Kuid eesti inimesed seostavad Peter Kaiserit siiski ennekõike 1838. aastal loodud Euroopa vanima ja järjepidevalt tegutseva jalatsitootmisettevõttega, mis asub hoopis Saksamaal.

Peter Kaisereid võib leida investeerimisfondi, advokaadibüroo ja nõustamisettevõtte juhtide seast. Paraku neist ühegagi Eesti Päevaleht eile jutule ei saanud.

Kohustused on suured

Nüüdseks on selge aga see, et Savisaar lubab esilagu veel ainult temale tuntud Peter Kaiserile 2,7 miljoni krooni suuruse laenu tagastada kaheksa aasta jooksul. Aastaseks intressiks on seejuures kaheksa protsenti. Seega teenib salapärane Kaiser Savisaarele antud laenuga 873 024 krooni.

Täpselt pole teada, kas Savisaar maksab laenu tagasi iga kuu ja annuiteedi või fikseeritud osamaksetena. Hinnanguliselt on Savisaare keskmiseks kuiseks tagasimaksekohustuseks 38 170 krooni. Märkimisväärne on aga see, et Tallinna linnapea brutokuupalk on 51 400 krooni. Kätte saab ta seega 39 412 krooni. Pärast igakuise laenusumma tagasimakset jääks Savisaarele kätte vaid 1772 krooni.

Lisaks saab Edgar Savisaar SA Tallinn 2011 nõukogu esimehe töötasu ja SA Tallinna Arengu- ja Koolituskeskuse nõukogu esimehe tasu. See toob Savisaarele iga kuu rahakotti keskmiselt juurde 6873 krooni.

Pealegi on Savisaarel ka varem võetud kohustusi. Viimasest majanduslike huvide deklaratsioonist võib lugeda, et Savisaar deklareerinud ka oma varasema eraisiku laenu 1,55 miljonit krooni, mis näiteks kümneaastase makseperioodi ning kaheprotsendilise intressiga arvutades teeb tagasimakseks 14 262 krooni kuus.

Politsei karistab Savisaart trahviga

•• Põhja prefektuur määras Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele 2,7 miljoni krooni suuruse laenu deklareerimata jätmise eest 9000 krooni trahvi.

•• Savisaar teatas trahviotsust kommenteerides, et ta tänab politseid kergendatud karistuse eest. „Olin ka uurijaga koostööaldis, mis lihtsustas tema tööd. Nähtavasti arvestati otsuse tegemisel nende kergendavate asjaoludega ning seetõttu mulle ei määratudki karistust täies mahus,” ütles Savisaar Raepressi vahendusel.

•• Maksimaalselt võinuks Savisaarele laenu deklareerimata jätmise eest oma majanduslike huvide deklaratsioonis karistada 18 000 krooni suuruse trahvisummaga.