„Erinevalt Ilvesest on minu laenud olnud avalikud ja teada kogu aeg, nii nagu vastav kord seda ette näeb. Siin ei olnud mingit üllatust,” jättis Savisaar mitmelt ärimehelt enda sõnul eratarbimiseks võetud laenude selgituse pinnapealseks.

Laen pole ohtlik

„Kui teid huvitab, mis tingimustel võttis härra Savisaar laenu härra Kofkinilt, siis ligikaudu aasta tagasi, kui politsei neid laenusid uuris, siis avaldati minu mäletamist mööda ka laenutingimused,” saabus toimetusse Savisaare meiliaadressilt kiri, millele on alla kirjutanud abilinnapea Taavi Aasa abi Keidi Võsu. „Arusaamatuks jääb teie küsimus, miks peaks linnapea pidama ohtlikuks äriringkondadest isiklikult laenu võtta. Pangad on ju samuti ühe või teise äriringkonna esindajad, mõnikord on nende ohtlikkuse määr isegi kõrgem kui eraisikutel.”

Eesti Päevaleht kirjutas eile, et Tallinna linna ohjava Edgar Savisaare seni saladuses püsinud laenuandja on kinnisvara- ja hotelliärimees Aleksander Kofkin. Tallinna meeri värskeimast majanduslike huvide deklaratsioonist oli teada, et Savisaar võlgneb eraisikutele kokku 205 506,63 eurot ehk üle 3,2 miljoni krooni. Avalikkusele on näidatud üksnes laenujääki, kuid laenuandja nimi ja laenu tingimused jäid varju.

„Riigieelarvest tuleva raha kasutamine presidendi abikaasa eraettevõttes peab kindlasti olema läbipaistev,” viis Savisaar jutu hoopis president Ilvesele. „Küll aga peab Ilvese kantselei selgitama, milliselt nende ametkonna eelarverealt on riigi raha Härma tallu (ilmselt peab linnapea silmas Ärma talu – toim) suunatud. Kui see tuleb Ilvese palgast, siis võib tekkida küsimus presidendi toimetulekust, arvestades tema priskeid võlgu Saksa ja teiste välispankade ees.”