Erakonna sidusorganisatsioon on sihtasutus (SA) või mittetulundusühing (MTÜ), mille asutaja või liige on erakond ning mille tegevus on suunatud erakonna eesmärkide saavutamisele. Sellised ühingud võivad seega tegutseda erakonna huvides – koguda raha, teha propagandat –, mistõttu on oluline, et need seosed oleksid avalikud ja kõigile teada.

Sellistest organisatsioonidest on erakondade rahastamise järelevalve komisjoni kodulehel teada andnud vaid kaks erakonda: IRL on avalikustanud SA Res Publica ning Ühendatud Vasakpartei SA Mihkel Martna Fondi. Ülejäänud erakondadel justkui külgnevaid organisatsioone ei olegi, kuigi on laialt teada, et parteidega seotud eri SA-sid ja MTÜ-sid on mitmeid.

Pakub tuge ja koolitust

Samamoodi on juba aastaid olemas MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskus, mille nõukogusse kuuluvad praegu teiste seas SDE peasekretär Indrek Saar ning SDE riigikogu saadikud Urve Palo ja Rannar Vassiljev. Kõik nõukogu kuus liiget kuuluvad SDE-sse.

Keskuse juhataja Tõnu Ints sõnas, et SDE on küll keskuse asutajaliige, kuid see ei tee keskusest SDE sidusorganisatsiooni.