14-aastased Mondela ja Kersti läksid Eesti Päevalehe eksperimendi käigus poodidesse alkoholivaba siidrit ostma. Probleemiks see kahele koolitüdrukule ei osutunud. Esimesel juhul küsiti neilt dokumenti – mida sealt vaadati, jäi tüdrukutele selgusetuks, ent siidripurgid said nad kätte. Teisel korral piisas vaid lausest, et tegu on alkoholivaba joogiga.

Ent neli pooleliitrist purki alkoholivabana reklaamitud siidrit võib lapsele tekitada kuni 0,8-promillise joobe. Tervise arengu instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammeli sõnul on neli purki võrdne täiskasvanud naise riskipiiriga. Iga kõne all olev purk sisaldab umbes kuus grammi puhast alkoholi. „Selle siidri nimi on eksitav ja selle puhul on täiesti võimalik tekitada kahju ka tervisele,” ütles Sammel.

Ohtlik tervisele

„Laps on väike, organism on väike. Kahtlemata on siin oht. Ja kuumal suvepäeval võib see veelgi halvemini mõjuda,” kinnitas ka Eesti karskusliidu AVE esimees Lauri Beekmann. Peale selle, et alkoholi tarbimine on ohtlik lapse tervisele, on see ohtlik ka tema tulevikule, leidis ta. „Neid alkoholivabu tooteid nimetame sellisteks üleminekutoodeteks. Kui me praegu mängime, et alkohoolne jook alkoholita on hea, siis aitab see kaasa mõtteviisile, et täiskasvanuna joon ka alkoholi.”

A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop ütles, et mittealkohoolne siider on mõeldud täiskasvanutele, kellele meeldib siidri maitse, ent kes ei taha alkoholi. „Seda ei saa nimetada ka limonaadiks, sest see on ikkagi siider,” sõnas ta. Et jook maitseks nii nagu praegu, ei sõltu Noobi sõnul alkoholiprotsendist, vaid sellest, et see oleks valmistatud veinist. See aga tähendab, et saadud toode võibki sisaldada alkoholi lausa kuni 1,2 protsenti.

Tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski sõnul ei ole see piisavalt suur protsent, et jooki alkoholiks nimetada. Seega tuleneb laste võimalus osta alkoholi otseselt seadusest.

Sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõuniku Tiina Ansipi sõnul soovitab ministeerium toodet lastele mitte müüa. „Alkohol ka sellises väikses koguses ei ole kindlasti soovitav alaealistele ja rasedatele,” ütles Ansip ja lisas, et olukord, kus alkoholiga jooki reklaamitakse kui alkoholivaba, tuleks lahendada.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna hinnangul on lahendus lihtne: alaealised ei tohi osta alkoholi sisaldavaid jooke. „Siider on ikkagi alkohoolne jook oma olemuselt,” ütles Tsahkna. Teema on vastavas komisjonis juba mõnda aega ka arutusel olnud, lisas ta.



Promill oleneb kehakaalust

Arvutus näitab, et neli pooleliitrist purki siidrit, mille alkoholisisaldus on 1,2 protsenti, võib 40-kilogrammisele lapsele tekitada 0,8-promillise joobe. See on poole väiksem kui kriminaalne roolijoove. Kui aga sama koguse joob üsna kiiresti ära 80 kilogrammi kaaluv inimene, tekib poole väiksem joove – 0,4 promilli. Kahe tunniga võib mõlemal juhul kaduda vastavast promillist umbes pool. See, kui palju täpselt, sõltub peamiselt inimese organismist.