IRL-i seisukoht on kogu aeg olnud, et me ei soovi suhkrumaksu. Arvestades praegust olukorda, kus majanduskasv on prognoositust suurem, laekumised on paremad, arvame me, et seda ei tuleks kehtestada. Oleme seda arutanud nii erakondades esimeeste kui valitsuskabineti tasemel ja jõudnud praegu kokkuleppeni, et 2018. aastal suhkrumaksu ei kehtestata. Me loodame, et üldjoontes saame eelarve osas põhimõttelise kokkuleppe täna õhtuks. Istung muidugi veel jätkub, aga suhkrumaksu 2018. aastal ei tule. Mis edasi, see sõltub järgmiste riigieelarvestrateegiate ja eelarvete koostamisest, millised rahalised võimalused on.

Kui seda 2018. aastal ei tule, mida see rahalises mõttes eelarvele tähendab?

Otseselt tähendab seda, et kui see kehtiks terve aasta oleks tulu 15 miljonit eurot, kui pool aastat, siis kaheksa miljonit eelarves, eks selle võrra tuleb kulusid kärpida.

Ja mis on need kohad, kust kärbitakse?

See on suur tervik, mis saab kindlasti kokku. Meile on oluline ka, et defitsiit ei oleks see, mida seadus praegu võimaldab, 0,5% SKPst. Meie soovime liikuda tasakaalu suunas. Defitsiit tuleb oluliselt väiksem, juhul kui see tuleb. Selles osas peame veel läbirääkimisi.

Mis eesmärk defitsiidi osas siis on?

Eesmärk on tasakaalus eelarve, aga kindlasti ei saa olema seadusega lubatud maksimumdefitsiit, kindlasti mitte. Sellega me leppida ei saa. Kui see saab olema, siis kindlasti väiksem.

Suhkrumaksu ärajätmise katteks pidite midagi siiski välja pakkuma. Mis see on?

See on suurem tervik, me vaatasime kogu eelarvemahtu 10 miljardit eurot, nii et see kõik laheneb selle sees. Sellele leitakse lahendus.

Kuidas sotsid selle vastu võtsid, et suhkrumaksu ei tule? Selle kehtestamine on olnud nende esimehe prioriteet.

Eks nad ise kommenteerivad, eelarve läbirääkimised on alati väga pingelised. Oma emotsioone nad selgitavad ise kindlasti kõige paremini.