Kui rahandusministeerium kooskõlastab Seederi soovi, kujuneb järelevalvetasudest kõige kiiremini kasvav koormis – alates 2011. aastast on hind tõusnud juba kolmandiku võrra.

Ettevõtjate harja ajab punaseks asjaolu, et minister asus hinnatõusu taotlema talvepuhkuste ja jõulupühade eel 21. detsembril ja ettevõtjatega läbi rääkimata.

„Viis, kuidas otseselt ettevõtjaid puudutavat eelnõu praegu on menetletud, ei ole kindlasti kooskõlas vabariigi valitsuses heaks kiidetud kaasamise hea tavaga,” seisab kaubandus-tööstuskoja peadirektori Madis Paltsi ja toiduainetetööstuse liidu juhataja Sirje Potisepa kirjas Seederile. „Leiame, et praegu, kus tasusid tõstetaks juba mõne päeva pärast, tuleks õiguskindluse printsiipi arvestades sellest loobuda.”

Möönab ebaõiglust

Minister ja veterinaarameti juht kaitsevad hinnatõusu põhjendusega, et uus hind määratakse detsembris selguvate lõppeva aasta kulude järgi.

„Järgmiseks aastaks ei saa me enam midagi muuta, sest järelevalvetasud kehtestatakse Euroopa Liidu ühtse põllumajanduspoliitika järgi,” ütles Seeder. „Ma usaldan veterinaarameti esitatud arvutusi. Me ei saa kehtestada tegelikest kuludest väiksemaid tasusid, mis oleks ebaseaduslik riigiabi.”

Seeder lubas aga uuel aastal algatada toiduseaduse ja veterinaarkorralduse seaduse muutmise, et edaspidi tõsta järelevalvetasusid praegusest vähem. „Seadustes määratud metoodika tuleks üle vaadata, et määrata 2014. aastal tasusid teistel alustel,” märkis ta. „Ma ei tea praegu, mida täpselt muuta, aga senine tõus näib tõepoolest ebaõiglane.”

Veterinaaramet kogus tänavu järelevalvetasudega ettevõtjatelt ligi 200 000 eurot, mis moodustab viiendiku asutuse korjatavatest tasudest. „Me soovime saada juurde vaid ligi 20 000 eurot, mille mõju ettevõtlusele on tühine,” lausus ameti juht Ago Pärtel. „Ettevõtjate hirm, et tasude tõstmise järel oleme huvitatud lauskontrollimisest, ei pea paika, sest suudame hoida vaid kriisiaegsete kärbetega saavutatud taset ning tegutseme ainult riskihinnangute põhjal.”

Eilseks ei olnud rahandusministeerium järelevalvetasude tõusu veel kooskõlastanud.



Hinnatõus

2011. aastal oli veterinaarameti järelevalve tunni­tasu määr 7,73 eurot.

2012. aastal 9,40 eurot.

2013. aasta plaanitav tunni­tasu määr on 10,30 eurot.

Allikas: Eesti kaubandus-tööstuskoda