Sõprade ja tuttavate kaudu leviv seksiäri ajab haardeid koolidesse ning hakkab koolipsühholoogide hinnangul muutuma tütarlaste seas tavaliseks.

“Kui üks tüdruk sellega tegeleb, siis on tal paremad riided ja rohkem raha, mistõttu teistele tundub, et keha müümine on elus edasijõudmiseks lihtne lahendus,” üles sotsioloog Iris Pettai Tallinnas toimunud rahvusvahelisel konverentsil. “Kahjuks ei kujuta tüdrukud ette, et sellelt teelt ei ole kerge tagasi pöörata.”

Pettai sõnul on sagenenud juhud, mil tütarlapsed müüvad end ka koolivendadele.

Sõbrannade eeskuju


“Kui prostituutidest moodustavad eestlased kuni 30%, siis koolitüdrukutest prostituutide seas ulatub eestlannade osakaal koguni 48 protsendini,” vahendas Pettai avatud ühiskonna instituudi viimast uuringut. Niisuguses olukorras peaks Pettai sõnul lähiaja prioriteediks saama seksiäri tõkestamine koolides.

Seksiäris tegutsenud naisi tagasi normaalsele tööle aitava Atolli keskuse projektijuhi Eda Mölderi sõnul satuvad noored naised prostitutsiooniärisse just sõbrannade kutsel. “Näiteks tulevad noored Ida-Virumaalt linna paremat elu otsima, sõbrannad pakuvad linnas tööd ja elamist ning see sisaldab ka äri korterbordellis,” rääkis Mölder.

Atoll aitab naistel seksiärist lahkuda ja tööd leida ning pakub ajutist varjupaika. Tavalisele tööle minekust on olemas esimesed positiivsed näited. 13 noort naist on juba ümberõppe lõpetanud, 35 ootavad uusi kursusi.

Õpetatavate erialade hulgas on selliseid, mida õppinud naine saab Mölderi sõnul teenida ka rohkem kui seni prostituudina. Tervise arengu instituudi mullune Tallinna prostituute käsitlev uuring näitas, et keskmiselt on nende kuusissetulek 10 000 krooni. Küsitletud 214 prostituudist viiendiku viimase kuu sissetulek oli kuni 5000 krooni. Üle kolmandiku naisi sai kuus 7501–10 000 krooni. Kuna sellest kulub suur osa elamisele ja narkootikumidele, on tegelikud summad väiksed ja see soodustab Mölderi sõnul seksiärist loobumist.

Viimase seksuaalvahekorra eest kliendiga said küsitlusele vastajad endale keskmiselt 431 krooni. Kõige väiksem tasu oli 100 krooni, maksimum 5000 ja statistiline keskmine 300 krooni. Üle 40 protsendi naistest sai 151–300 krooni.

Üks 15-aastane tütarlaps väitis, et talle on seksi eest tasutud toiduga.