Juhtum leidis aset 2006. aasta jaanuaris, mil sideameti varahalduse osakonna juhataja Ivo Näro positsioneeris ühe nädala jooksul vähemalt üheksal korral oma alluva, haiguslehel viibiva Mati Tõntsi asukohta.

Sideameti peadirektor Ando Rehemaa ütles Päevaleht Online’ile, et vestles mõlema töötajaga ja võttis neilt juba 2006. aasta aprillis ka seletuskirjad. “Mobiiliga positsioneerimise teenus eeldab abonendipoolset nõusolekut. Ivo Näro väitel oli positsioneerimisteenuse jaoks olemas Mati Tõntsi varasem nõustumine. Mati Tõnts seda ei eitanud.”

“Lõpetasime asja kolmepoolse vestlusega, mille lõpus mehed surusid omavahel kätt, vabandasid vastamisi ja kinnitasid mõlemad, et jätkavad normaalse töösuhtega. Formaalset sisejuurdlust ei algatanud ja ei kavatse seda ka praegu teha,” selgitas Rehemaa. Edasise hinnangu andmiseks ootab sideamet ära riigiprokuratuuri seisukoha.

Oodatakse ära riigiprokuratuuri otsus

Varem Rehemaa sõnul taolisi juhtumeid sideametis ette tulnud ei ole. “Minu teada ei ole seda tehtud varem ega ole tehtud ka hiljem. Tegu oli ühekordse juhtumiga.”

Sisekorraeeskirjad sideametis positsioneerimist ei reguleeri ning Rehemaa ei usu, et antud juhtumi meediakajastus suurendaks inimeste initsiatiivi jälgimisteenust kasutama hakata. Tulenevalt riigiprokuratuuri otsusest ei välista peadirektor aga vajadusel sisekorraeeskirjade muutmist. Sama kehtib ka Ivo Näro võimaliku karistuse kohta sideametis.

Näro ise enda tegevuses mingit süüd ei näe. „See on kõige tavalisem avalik EMT teenus. Ja isegi kui mul ei oleks luba, on see ikkagi riigi telefon,” rääkis Näro Eesti Ekspressile.

Piiratakse ametitelefoni ja -auto kasutusõigust

Ando Rehemaa sõnul on ta nõuks võtnud juhtkonnaga läbi vaadata ka ametiauto ja –telefoni kasutusõigused sideametis. Hetkel on mõlemad reguleeritud kasutuslimiitidega.

„Kavatsen juhtkonnaga mõlemad korrad üle vaadata, kuna Eesti Ekspressi artikkel on algatanud positsioneerimisest laiema diskussiooni. Vähendasime sideametis nii telefonide kui ka ametiautode üldisi kasutuslimiite 2006. aasta septembris. Ei ennusta, milline on kasutuskordade üle vaatamise tulemus sel korral,” selgitas Rehemaa.