Hindamiskomisjoni esimees, siseministeeriumi kantsler Leif Kalev teatas, et nüüd jätkatakse peadirektori otsimist sihtotsinguga, sest „tugeval tippjuhil peab olema värske arusaam ameti eesmärgipärasest ja terviklikust arendamisest, võime analüüsida organisatsiooni positsiooni ja avalikkuse ootusi ning selgus oma rollis liidri ja eestvedajana nende võimaluste ja väljakutsete juhtimisel ja elluviimisel”. Kuigi otsuse tegi komisjon – formaalselt –, ei tehtud seda siseminister Ken-Marti Vaheriga konsulteerimata. Ka oli nii ministril kui ka kantsleril aega mitu kuud sihtotsinguga tegeleda, kandidaatide ringi laiendamiseks muudeti möödunud aasta lõpus kiirustades isegi seadust, et konkursil saaksid osaleda ka inimesed erasektorist. Põhimõtteliselt avaldas siseminister nüüd aga umbusaldust Eesti sisejulgeoleku tippudele, pöörates neile kui oma ala spetsialistidele selja, solvates neid, ning muutis ühtlasi konkursi farsiks.

„Kõik need kolm on väga tugevad kandidaadid ja nende seast peab leidma uue peadirektori,” rõhutas PPA praegune peadirektor Raivo Küüt kommenteerides otsust konkurss nurjunuks kuulutada.

Konkursil osalenud siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort tunnistas, et on väga üllatunud. „Miilits ja Hunt on mõlemad väga tugevad kandidaadid ning arvestades, et mina ise olen koordineerinud märksa laiemat valdkonda kui PPA, on selline tulemus mulle üllatav,” tunnistas Koort.