Tallinna ringkonnakohus ei vabastanud eile vahi alt märuliööl Tallinna kesklinnas Tatari täna-val Woodstocki baari lähistel peksmises kahtlustatavana kinnipeetavat Jaak Pikka, nagu päev varem ka Janek Silda.

“Loomulikult lootsin, et mu kaitsealune vabastatakse, kuid praktika näitab, et kohtunikud arvestavad eelkõige prokuröri taotlust kahtlustatav vahi alla jätta,” ütles Janek Silla advokaat Mart Missik. Jaak Pika advokaat viibis eile välismaal puhkusereisil.

“Kahe kuu pärast esitame vabastamiseks uue taotluse, kui teda enne ei vabastata,” lausus Missik. “Varem ei ole meil endal võimalik midagi teha.”

Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja Janika Topkin leidis, et ka teise kahtlusaluse vahistamine on olnud seaduslik, põhjendatud ja lõplik ning edasi kaevata seda otsust ei saa.

Silla elukaaslane Kätlin Tavas ütles, et on siiralt nördinud uurijate tegevuse üle. “Kuu aja jooksul ei ole midagi uuritud. Olen mõelnud, et ehk peaksidki mehed kinni olema, et nendega midagi ei juhtuks ja neid kes teab veel milles ei süüdistataks,” lausus Tavas.

Ähvardatakse tapmisega

Internetikommentaarides ähvardatakse pronksiööl kehaliste vigastuste tekitamises kahtlustatavaid mehi nende endi tapmisega. “Jaak Pika elukaaslasele Daisy Normakile on üks vene neiu tänaval ligi astunud ja talle kõikvõimalikke venekeelseid sõimusõnu öelnud,” ütles Tavas. “Kommentaarides on ähvardatud, et mehed võidakse ka vanglas tappa.”

Silla ja Pika sõbrad ning paljud teised inimesed koguvad heade advokaatide jaoks raha. “Annetatud on 15 krooni ja 5000 krooni – nii palju, kui kellelgi on võimalik,” oli Tavas tänulik. Tema sõnul jagatakse summa kahe mehe vahel pooleks ning advokaatide esialgne lepingutasu on juba koos.

Elukaaslased ja sõbrad otsivad ka ise tunnistajaid ning teevad omal käel detektiivitööd. “Meil on tunne, et mehi kinni hoides loodetakse, et kellegi südametunnistus ärkab ja ta tuleb ise üles tunnistama,” nimetas Tavas üht versiooni.

“Loodan, et lähiajal, enne kahe kuu möödumist, mil saame uue vabastamispalve esitada, tulevad tegelikud süüdlased välja, et politsei ei tegeleks nende kahe süü tõestamisega, vaid otsiks ja leiaks süüdlased ja tapjad,” ütles Tavas.

Jõhvi mässaja mõisteti süüdi

•• Viru maakohus mõistis kokkuleppemenetluse korras massilise korratuse organiseerimises süüdi 36-aastase Arturi, keda süüdistatakse 28. aprillil Jõhvi keskväljakul noorte üleskutsumises politseile mitte alluma.

•• Lisaks õhutas joonudArtur korratustes osalema ning juhtis korratustes osalejaid rüüstama ja vara hävitama. Samuti kutsus Artur samal ööl Rakvere tänaval viaduktil viibinud rahvamassi üles liiklust blokeerima, ise nende tegevust juhtides ning selgitades, milliseid transpordi-vahendeid täpselt blokeerida tuleb.

•• Kokku tekitati kahju 25 000 krooni eest.

•• Kohus karistas Arturit KarS §-i 238 järgi üheaastase vangistusega, millest tuleb ära kanda 11 kuu ja kolme päeva pikkune vangistus, millele on kohaldatud 18-kuuline katseaeg. Kohtuotsusele võib esitada apellatsiooni 15 päeva jooksul.