Tallinna autobussikoondis saab kuus 80–100 pöördumist, millest enamiku moodustavad liikluskorralduse parandamise ettepanekud, ent sõitjad avaldavad üha julgemini ka tänu hea teeninduse eest.

Helistamisi ja kirju on tavapärasest alati rohkem uutele sõiduplaanidele ülemineku korral, neist suurem osa on ühistranspordikorraldust ja liiklust puudutavad ettepanekud ning kaebused busside graafikus püsimise või bussis tekkinud arusaamatuste kohta.

“Kiituse saamine on juba iseenesest erakordne sündmus, sest Eesti inimene ei kipu üldse emotsioone väljendama, liiatigi veel positiivseid,” ütles Tallinna Autobussikoondise AS-i suhtekorraldusjuht Sirje Roht. “Kaebuse kirjutamine käib kiiremini, et ebameeldivus ära klaarida ja õiglus kohe jalule seada, kuigi paljudel juhtudel on põhjuseks mõlema osapoole kärsitus teist mitte lõpuni kuulata.”

Kiiduavaldused riputatakse koondises seinale teistegi innustamiseks. “Tahan öelda suur tänu eile kella 16 paiku sõitnud bussi nr 27 juhile, kes aitas mu lapsel koju tagasi jõuda. Laps läks nimelt Laagrisse trenni, kuid valis kogemata vale peatuse ja sõitis Laagri asemel hoopis Õismäe poole. Tänu bussijuhile ei jäänud laps kuskile ripakile ja jõudis ilusti Nõmmele ning koju,” kirjutas tänulik isa Raul.

Et tunnustuse pälvinud bussijuht Pjotr Medjanõi räägib eesti keelt tööks vajalikul tasemel, tuli nutva ja endast väljas oleva väikese eesti poisiga suhtlemiseks kehakeel appi võtta. Kõik läks kenasti – rahunenud laps jõudis uuesti kodupeatusesse, kus telefonitsi leitud isa juba ootas.

“See pole enam juhus, kuid paraku veel erandlik nähtus,” leidis bussisõitja Eha teise bussijuhi kohta. “9. liini juht, kes oma bussiga kell 8.29 Szolnoki peatusesse jõuab, ongi tegelikult oma reisijate vastu nii tähelepanelik, sõbralik, ongi nii heatujuline ja korrektne, et tekitab selle bussiga lausa sõidusõltuvuse.”

Tänavad ja kiidavad

Eha kiidetud bussijuhi Rudolf Kivikinga saatjateks on alati sõbralik tervitus, puhas buss, lehelugemist või tööpäevale häälestumist võimaldav muusikataust. “Uues peatuses sisenejate hulgas on neid, kes juhti lausa kättpidi tervitavad või temaga paar sõna tervituseks vahetavad,” kirjutas Eha.

Veel tänuavaldusi. Maire tänas näiteks bussi nr 1A bussijuhti Valeri Gussevit, kes ei sõitnud välja graafikus märgitud ajal, vaid kolm minutit hiljem, oodates ära Viimsi valla bussi. Nii polnud valla bussilt tulnutel vaja oodata 20 minutit järgmist bussi. Kaksikute ema Kaidi tänas aastavahetuse eel 23. liini bussijuhti Vladimir Kolobovi, kes märkas bussile jooksjaid. “Kui mulle anti väikeste lastega istekoht, siis bussijuht tänas kohaandjat! Uskumatu!” kirjutas Kaidi.

••    Bussijuht Gerli Saar

“Kuna liigun palju lapsevankriga, on väga tore ja meeldiv, kui bussijuht märkab, kui olen bussi sisenemas või sellest väljumas. /---/ Meeldiv ongi see, et ta laseb alati bussi külje madalamaks, et saaksin peale või maha liikuda vankrit lükates, mitte tõstes,” kirjutab Pille.

••    Bussijuht Nikolai Kamošenkov

“Sooviksin kiita reg-nr-ga 031 bussi juhti, kes täna sundis liinil nr 28 bussist väljuma räpased ja piletita reisijad,” kirjutab Eve.

••    Bussijuht Anatoli Brezgun

“Sellist suhtumist töösse ja reisijatesse pole mina veel oma 39 eluaasta jooksul näinud,” kirjutab Taivo.

••    Bussijuht Vladimir Kolobov

“Kiitke seda bussijuhti. Äärmiselt lahke, viisakas ja lastesõbralik, mida ma siiani kohanud ei ole,” kirjutab Riina. “Milline meeldiv üllatus täna hommikul bussijuhilt, kes suunas rahvast edasi liikuma ning palus mudilasi istuma lasta!” kirjutab Viire.

••    Bussijuht Väino Põlluaas

“Sisenesin esiuksest, et pilet osta, ning kõigepealt üllatas mind positiivselt bussijuht, kes ütles särava näoga: “Tere!”/---/ Veel suurem üllatus tabas nii mind kui ka teisi reisijaid siis, kui bussijuht ruttas särgiväel ühes peatuses maha, et üht vankriga titeema isiklikult bussi aidata,” kirjutab Aino.

••    Bussijuht Sergei Kuznetsov

“Ta tagastas mulle bussi unustatud koti koos asjadega, mille väärtus on minu jaoks hindamatu,” kirjutab Diana. 

••    Bussijuht Vladimir Vassiljev

“Märgates mind teiselt poolt teed, peatas ta bussi, ehkki oli juba välja sõitnud, avas uksed ja võttis mind peale,” kirjutab Sirje.

Valik bussijuhtidele saadetud tänuavaldusi


Kiida ka:

www.epl.ee/artikkel/417885