12. juuli öösel kukkus Solarise keskuses 3D-filme näitavas kinosaalis nr 3 laest alla 60 sentimeetri suurune villplaat, mis kedagi ei vigastanud. Solarise keskus kinnitab, et kinosaalid on vaatajatele jätkuvalt ohutud. Ka tehnilise järelevalve ameti (TJA) hinnangul kinosaali lagi saalis viibivatele inimestele otsest ohtu ei kujuta. Lae võimaliku ümberehitamise vajadus selgub menetluse käigus.

TJA hakkas Solarise keskuse mullusest ripplae varingust ajendatuna hindama ka teiste kinode lagede ohutustaset. Kontrollitakse näiteks Coca-Cola Plaza ja Tartu Cinamoni lagede nõuetele vastavust. TJA esialgsete vaatluste põhjal ei kujuta kinode laed inimestele ohtu.

Solarise keskuse juhi Anneli Palvadre sõnul on kinode lagede turvakontroll igati mõistlik. Tema sõnul on nende konstruktsioonid üldjoontes sarnased Solarise kinode vanade lagedega. Nüüdseks on Solarise keskus kinolagede kandevõimet ligikaudu kümnekordistatud.

Viimasele villplaadi pudenemisele andis ametliku käigu Solarise keskuse ehitanud Merko Ehitus, kes tegi Põhja prefektuurile ja tehnilise järelevalve ametile antud vahejuhtumi kohta avalduse.

„Kirjutasime avalduse järelevalveasutustele, et Merko Ehitust või tema alltöövõtjaid ei hakataks süüdistama villplaadi allakukkumises,” selgitas AS-i Merko Ehitus õigusdirektor Mihkel Mugur. Tema sõnul ei ole Merko Ehitus ega tema alltöövõtjad seda allakukkunud villplaati paigaldanud. Töö tegid Solaris kes-kuse tellimusel teised töövõtjad.

Süü ära veeretamine?

Solarise keskuse juhi Anneli Palvadre sõnul on Merko avalduse näol tõenäoliselt tegemist järjekordse katsega veeretada enda pealt süü ära – olid ju Merko esindajad need, kes nimetatud laega viimati töötasid. Sama väidab ka objektil järelevalvet teinud Ahti Väin Konsult OÜ esindaja Indrek Kuusik.

„Teavitasime Merkot juhtunust ning palusime neil sellest tulenevalt viga ka parandada. Töö kiire teostamise asemel otsustas ettevõte aga politsei poole pöörduda, mis iseenesest on hämmastav, kuna tõenäoliselt juhtub selliseid asju Tallinnas iga päev,” kommenteeris Solarise keskuse juht Palvadre.

Tema sõnul on arusaadav, et Merko, kes siiani keeldub neile kompenseerimast keskuse ehitamisel ebakvaliteetselt teostatud tööde tõttu tekkinud kahju, püüab avaldusega mõjutada käimasolevat kohtuvaidlust. Solarise keskus nõuab nimelt ehitusfirmalt kümneid miljoneid kroone. „Tõenäoliselt saavad nad ka ise aru, et nende seis kohtuvaidluses on lootusetu ning püüavad selliste „vahepaladega” mõjutada erapooletut kohtupidamist,” ütles Palvadre.

Indrek Kuusik viitab järelevalveametile saadetud kirjas, et akus-tilise lae profiili allakukkumise põhjus on see, et Merko Ehitus tugevdas kinosaali kipslage selle peal töötades, kuna antud kohas ei pääsenud laele altpoolt ligi. Muu lae osas võttis Merko Ehitus akustilise lae plaadid ja profiilid ise maha ning pani pärast kipslae tugevdamist ka tagasi.

Merko näeb süüd vibratsioonis

•• Mullu oktoobris pärast Solarise keskuse avamist varises kino teise saali lagi täies ulatuses põrandale.

•• Merko Ehituse hinnangul ei peitu varingu võti lae vales paigalduses, vaid ehituskonstruktsioone ohustavas vibratsioonis. „Esitasime taotluse prefektuurile ja järelevalve ametile, et juhtida tähelepanu Solarise laevaringu põhjustanud vibratsiooni jätkuvale mõjule. Ehituskonstruktsioonidele lubamatut resonantsi avaldava helisüsteemi tekitatud vibratsioon oli Tallinna tehnikaülikooli ekspertiisi kohaselt ka Solarise saalis nr 2 toimunud laevaringu tõenäoliseks põhjuseks,” ütles Merko Ehituse õigusdirektor Mihkel Mugur.

•• Ehitusjärelevalvet teinud Ahti Väin Konsult OÜ välistas vibratsiooni. Tehnilise järelevalve amet leidis menetluse järel, et õnnetuse tingis ripplae ülekoormus. Vibratsioon võis olla üks tegur, mis varingut soodustas.

•• Lõpliku hinnangu konkreetsete isikute süü ja vastutuse suuruse kohta annab Põhja ringkonnaprokuratuuri kriminaalmenetlus.