Vanhanen rõhutas, et praegune kriis eurotsooni majanduses ei tohi takistada Eesti liitumist Euroopa ühisrahaga tuleva aasta jaanuaris. Samuti peab eurotsooni uks jääma lahti kõigile neile, kes ühisraha poole pürgivad, kirjutas Financial Times.

Eesti on olemasoleva info kohaselt praeguseks täitnud kõik vajalikud tingimused eurotsooniga liitumiseks. Eesti nägi suurt vaeva, et hoida eelarvedefitsiit alla vajaliku kolme protsendi, samal ajal kui riik elas läbi peaaegu kõige rängemat majanduslangust kogu EL-is.

Analüütikud on pärast Kreeka kriisi lahvatamist küsinud, kas eurotsoon peaks praegu veel laienema, kuid Vanhaneni sõnul kulgeb Eesti plaan ühisrahaga liituda „graafikujärgselt“.

Vanhanen hoiatas, et juhul kui euro tulek Eestis peaks hilinema, siis „saadaks see täiesti vale signaali“ teistele ühisraha poole pürgivatele riikidele nagu näiteks Leedu ja Läti, kes kärbivad endiselt eelarvet, et säilitada lootust euroga lähiaastatel liituda.

Euroopa komisjon ning keskpank otsustab Eesti eurokõlbulikkuse tuleval kuul ning viimase sõna ütleb suvel Euroopa Liidu Nõukogu ehk ministrite nõukogu.