Miks Eesti meedia kirjutab Soome eestlastest ainult negatiivselt?

Kui Eesti poolt tuleks naftajuhe või gaasitoru Soome poole, siis oleks tsensuur lausa nii kõva, et ei räägitaks üleüldse millestki. Eestist tuleb Soome odav tööjõud, ilusad naised ja odav viin. Pool rahast viiakse tegelikult välja. Eestlased maksavad liisinguid ja peavad peret. Tsensuur on selline, mistõttu inimestele ei räägita sellest heast. Siin elab hästi toredaid inimesi, kes sünnitavad lapsi. Ma ei näe, et eestlased paha rahvus oleks. Eestlased on hästi töökas rahvas.

Kas ja kuidas erinevad 20 aastat tagasi Soome läinud ja viimastel aastatel sisse rännanud eestlased?

Olen ise väikeettevõtja. Nendest bussijuhtidest, keda ise olen koolitanud, on 85-90 protsenti tublid ja isegi oma pered Soome järgi toonud. Eestis ei pannud laulva revolutsiooni ajal keegi lastekasvatamisele rõhku. Lauldi ja tehti õlleuimas lapsi. Naljakas on see, et nendel inimestel on praegu laeva pealt maha tulles juba ehituskiivrid peas. Tulevad maha ja vaatavad kohe üles, et kunas see kullakang pähe kukub.

Milline on negatiivse kontingendi sotsiaalne taust?

Ei saa endale lubada luksust mõlemal pool. Sa kas elad Soomes, maksad siin makse, või oled Eestis ja käid siin tööl. Ilmselt need inimesed tahaksid mõlemal pool luksust. Võtavad endale liisinguid, pere läheb lõhki. Juhtmed jooksevad kokku. Soomes on suureks probleemiks mänguautomaadid.

Kas tõesti levib sealses eestlaskonnas mängurlus?

Soomlastel on siin võõrutuskliinikud. Need on eestlasi täis. See on suur probleem.

Kas Soome eestlaste kogukonnad on killustunud?

Mina lähen hommikul tööle, mul on oma asjad ajada, firma asjad, vaja naabriga suhelda. Ega ei jõuagi kõigiga suhelda, vahemaad on ka suured. Mõtlemine on nagu kapitalistil, et ei sõida ainult selleks kellelegi külla, et torti süüa.

Omavahel suhtlevad eestlased Internetis. Meil on oma Facebooki grupid, kus arutame asju. Kui kellelgi on abi vaja, näiteks auto ei käivitu, siis kümne minutiga on teine eestlane kohal. Oleme üksmeelsed. On kuritahtlikke, teisi ära kasutavaid inimesi, aga sotsiaalmeedia tõmbab neile kohe vee peale.

Kas korralikud eestlased pahatahtlikke inimeste peale viltu ka vaatavad?

Meie, kes me oleme korralikud inimesed ja ei tee vägitegusid, peaksime ilmselt rohkem eeskuju andma. Ka see on eeskuju, kui naaber on pooleldi kiilakas ehitaja ja mina panen oma rõdule kaks korvi võõrasemadega ja hoolitsen nende eest. See on lõpuks ikkagi nakkav. Rohkem peaks rääkima ka korralikest eestlastest, kellel on ettevõtted ja pered siin. Nii palju, kui ma eestlastega läbi käin, ei ole nad ikkagi üldiselt halvad inimesed.