See tähendab, et nüüd peavad ka kõik ajutiselt Soome tööle suunduvad välismaalased registreerima end sealses maksuametis, saama Soome isikukoodi ja seejärel ka maksunumbri, millega inimene saab tõendada oma õigust tööd teha.

Kuigi maksunumbri kohustus kehtib nii soomlastele, sisserännanutele kui ka ajutise töö tegijatele, on veidi karmimad tingimused seatud ehitussektoris töötajatele: isiku foto ja maksunumbriga rinnasilt peab igal ajal objektil kaasas olema. Selliselt ainult ehitussektorile seatud tingimuste läbinähtav eesmärk on sealt tõrjuda endiselt vohav varimajandus, kus kellelgi ei ole täielikku pilti, kes, kui kaua ja kust riigist on juba Soomes ehitaja olnud.

Eestile võib seadusemuudatus kaasa tuua aga ehitajate ümberregistreerimise Soome firmade alla ja ettevõtetele omakorda Soome tütarfirmade loomise, kuhu laekuvad seega ka kõik maksud.

„See ei ole enam ammu nii, et teen Eestis firma, võtan paar meest ja akutrelli ning lähen ja ehitan,” kirjeldab Tondi koolituskeskuse juhataja Veiko Kopp seadusemuudatust.

Teevad ka rinnasilte

Tallinnas asuv koolituskeskus on üks Soome ametkondade partneritest, kes uue süsteemi kohta eestlastele teavet annavad ning lisaks teevad ka ehitajatele vajalikke rinnasilte, kuhu peale trükitakse nii töötajale kui ka tööandjale vajalikud andmed. „Tänaseni on suur probleem see, et kui kontroll ehitusobjektile tuli, ütlesid mehed, et tulid eile tööle, kuigi tegelikult on nad kohapeal olnud mitu kuud. Kui aga oled juba üle 183 päeva ehk kuue kuu kohapeal, pead hakkama seal makse maksma ja seda oligi maksuametil väga raske siiani kontrollida,” rääkis Kopp.

Uut süsteemi ei saa aga ei Kopa ega ka teiste Eesti Päevalehega suhelnud allikate väitel pidada mingitmoodi eestlaste diskrimineerimiseks, kus välismaalasi kuidagiviisi sildistatakse, vaid annab esmakordselt aimu, kes ja millistel alustel nende maal töötavad, ning lõpetab massilise ärakasutamise välismaalaste poolt, kes eiravad kohustust hakata üle poole aasta Soomes kohal olles makse tasuma.

Kopp selgitas veel, et seadus võeti vastu tegelikult juba eelmise aasta detsembris ja need, kes olid juba siis Soome maksuametis arvel, said automaatselt ka nõutava maksunumbri, kaasa arvatud kõik soomlased. „1. juunist hakati väljastama numbreid ka neile, kes polnud enne registris arvel, ja nüüd, 1. septembrist töömaadel viibivatel välismaalastel peab samuti number olemas olema. Need objektid, kus on tööd alustatud enne septembrit, saavad ajapikendust numbrite hankimisega järgmise aasta märtsini.”

Soomes tegutsevatele ehitusettevõtetele loodud registri tilaajavastuu.fi – seal on lõpuks kõik ehitajad kirjas – juhi Lars Albäcki sõnul ei ole nende eesmärk välismaalasi, eriti veel eestlasi Soomest minema peletada, sest nad sõltuvad Soomes täielikult välistööjõust. „Kui tööjõudu jääks vähemaks, oleks see katastroof ja seda me kindlasti ei taha. Meil on ees palju suuri töid ja Soome ei saa ilma välismaalasteta läbi. Näiteks alustame varsti suuremahulise vanade ja amortiseerunud majade restaureerimise-taastamisega, mis tähendab mingis mõttes jällegi ehitusbuumi,” rääkis Albäck. Ka tema tunnistas, et Soomes kiputakse kuue kuu reeglit kurjasti ära kasutama, mis tingis ka seaduse vastuvõtmise. „Ma usun, et uue seaduse valguses on ka Soomes töötavad Eesti firmad sellest võitjad.”NB!Kuidas maksunumbrit saada?

••Soome maksunumbri saamiseks on vajalik tööandja, ametikoha, töölepingu ja elukoha olemasolu ja vastavad dokumendid, mis tuleb esitada isiklikult kohale minnes sealsele maksuametile.

••Kui tegemist on lähetatud töötajaga, kes viibib kohapeal vähem kui kuus kuud, peab ta teadma, millal lähetus algab ja lõpeb. Siis saab inimene Soome isikukoodi ja maksunumbri.

••Ainult isikukoodist ei piisa, sest meie mõistes andmekaitseseadusega on Soomes sellist teavet keelatud avalikult levitada.

••Tondi koolituskeskuse juhi Veiko Kopa sõnul on peamine kulutus numbri saamisel Soome sõitmine ja ooteaeg, mis võib viimasel minutil taotlejate rohkuse tõttu pikaks venida.

••Kaasaskantav rinnasilt, mille väljatrükki koolituskeskusest pärast tellida saab, maksab neli eurot, Soomes aga umbes kolm korda rohkem.