Sotsiaaldemokraadid teatasid täna esinduse moodustamisest, kes hakkab Rahvaliidu ja rohelistega pidama kõnelusi võimalike ühinemisläbirääkimiste alustamiseks.

Roheliste volikogu arutas seda küsimust laupäeval ja hetkel on see ka erakonnasiseselt n-ö võrguarutlusel. Mingit kokkulepet erakonna sees või delegatsiooni moodustamist veel pole, kuid Strandbergi sõnul on siiski üldine hoiak, et läbi rääkida ju võib. „Samas on tänaseid Eesti rohelisi vasakul olevaks pidada küllalt keeruline,“ kommenteeris ta Päevaleht Online´ile.

Eesmärgid on Strandbergi arvates kõigil erakondadel ju enamjaolt sarnased, kuid roheliste koostöö teiste parteidega saab toimida ainult siis, kui inimese ja keskkonna küsimustes laiendatakse oma arusaamade baasi just rohelistele iseloomulikult.

„Teiseks on küsimus ka selles, et kui selline põhimõtete laienemine toimub, siis kuidas tagada, et enamhäälega ei võeta seda aluspõhimõtet siis hüpoteetilise liitunud erakonna aluspõhimõtete hulgast välja,“ tundis Strandberg muret ning kartis, et väikese liikmearvuga roheliste erakond ja nende põhimõtted võivad suurema sisse ära kaduda.

Oma blogi sissekandes toob Strandberg välja ka põhilised erinevused roheliste ja sotside põhimõtetes nagu näiteks ressursimaksude ja tarbimismaksude tõus, mida sotsid seovad hinnatõusu ja ebavõrdsuse suurenemisega.

„Nii on rääkida erakondade liitumisestki üksjagu ennatlik, sest mistahes liitumiseks oleks vaja jõuda ühiste aluspõhimõteteni. Täna on Eesti poliitväljakul olemas x ja y telg. Rohelised toimetavad aga valdavalt z mõõtmes,“ lisas Strandberg. 

Roheliste eestkõneleja kinnitas Päevaleht Online´ile, et on liitumisplaani suhtes küll veidi skeptiline, kuid kui poliitiline huvi on olemas, tuleb algpõhimõtetest pihta hakata.

"Oluline on keskenduda oma põhimõtetele, seda nii kaua kui toetajate hulk kasvab või hoopis ära kaob," selgitas ta ja lisas, et Eestimaa Rohelised tunduvad oma ajast praegu liiga palju ees olevat.