Tallinn tahab rohealade teemaplaneeringuga kaitse alla võtta Stroomi metsaala, samuti Harku ja Pääsküla raba – “konkureeriv” teemaplaneering paigutab neisse aga magistraaltänavad.

Stroomi metsa kaitse alla võtmiseks on ettepaneku teinud Pelgulinna seltsi algatusel Põhja-Tallinna valitsus. Harku metsa kaitse alla võtmist taotlevad MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn, MTÜ Nõmme Tee Selts ja Eesti südameliit, ettepanek on saanud heakskiidu Nõmme linnaosavalitsuselt ja halduskogult. Pääsküla raba kaitsmise eest seisab Nõmme linnaosa halduskogu.

Stroomi metsa ja Pääsküla raba kohta on keskkonnaameti juhataja asetäitja Madis Kõrvitsa sõnul ekspertiisi tulemused olemas ja teemaplaneeringu kehtestamisel võetakse need alad kaitse alla.

“Harku metsa kaitseks kavandatakse rohealade teemaplaneeringu andmetel riiklikku maastikukaitseala,” ütles Kõrvits. Loodava maastikukaitseala võimalikuks vööndiks on keskkonnaameti keskkonnahoiu osakonna peaspetsialisti Märt Holtsmanni sõnul sihtkaitsevöönd ja piiranguvöönd. Suurim erinevus seisneb selles, et sihtkaitsevööndis on majandustegevus, telkimine, lõkketegemine ja rahvaüritused täielikult keelatud. Piiranguvööndis võib aga telkida ja koguneda selleks ettevalmistatud kohas.

Kumb peale jääb, ei tea

Pääsküla raba kaitse alla võtmise põhjuseks on tema kultuurilis-esteetiline, keskkonnakaitseline ja hariduslik väärtus. Männiku liiviku servas paiknevad ohustatud Aiataguse ja Kasetuka allikad, rabas kasvab kaitsealune kummeli-võtmehein ja ainulehine sookäpp, pesitsevad valgeselg-kirjurähn, kanakull ja väikepistrik.

Intensiivselt kasutatava Stroomi metsa väärtuslikuks tuumaks on vana palumets ja soomets. Metsa lõunaserva ja laienduse palu- ja soostunud niitudel kasvab kaitsealune merikann, lodumets on soodne kahepaiksetele ja pelglikumatele linnuliikidele. Kaitseala osaks jäävad ka põlispuuderikas Merimetsa park ja Stroomi rannapark. Harku metsa kõiki väärtusi käsitlevat ekspertiisi pole veel tellitud.

Kas peale jääb tänavavõrgu või rohealade teemaplaneering, ei oska keskkonnaameti asejuht veel öelda. “Kumbki dokument ei ole veel kehtima pandud ja vaidlused käivad,” nentis ta. “Mõlemad planeeringud on linnale äärmiselt olulised, vaja on leida kompromisse.”