„Oleme Taavi lahkumist ette valmistanud juba aasta algusest ning selle protsessiga seoses on ta ka endale kuuluvad aktsiad juba kevadel maha müünud,” ütles Nortali suuromanik Alamäe. „Me oleme Nortalit Taaviga koos arendanud viimased kaksteist aastat, äri läheb hästi ja meievahelist konflikti pole mõtet otsida.”

Reedel Nortali personali koolitust juhtinud Kotka selgitas, et peab aktiivsest ärielust tagasi tõmbuma tervise pärast. „Mul on kaasasündinud südameklapi rike, mille parandamiseks tuleb operatsioon ära teha ja pärast operatsiooni arsti nõuandel senist elustiili täiesti muuta,” selgitas Kotka. „Olen 33-aastane ning operatsioonile mineku viimane ajapiir on lähedal. Võtan aja maha, sest ei saa paar aastat ettevõtluses jätkata. Äris on nagu jalgpallis: kui astud väljakule, siis pead täie jõuga jooksma.”

Nagu plaanilisse hooldusse

Operatsioon ja ärist tagasi tõmbumine oli Kotka sõnul nii temale kui ka äripartneritele teada juba Webmedia ülesehitamise alguses, nüüd vaid selgus selle sammu tähtaeg. Kotka südameoperatsiooni, mis toimub juba eeloleval talvel, ettevalmistamiseks käivad praegu terviseuuringud.

Ravile suunduv ettevõtja tõrjus samuti väited, justkui kavatseks ta asutada oma iseseisva äri. „See pole nii lihtne, et ehitad ühe suure ettevõtte üles ja siis hakkad kohe midagi sama head kõrvale ehitama,” selgitas ta. „Minu puhul on kohane rääkida ajutisest tagasi tõmbumisest, justkui auto puhul, mis läheb plaanilisse hooldusesse.”

Infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit pole veel otsustanud, kas Kotka lahkub liidu presidendi kohalt.

Juhi vahetumine ei muuda Alamäe kinnitusel Nortali igapäevaelus palju, ehkki teda peetakse Kotkast palju agressiivsema juhtimismaneeriga ettevõtjaks. „Mina juhin praegu niigi kogu kontserni ning nüüd lisandub sellele veel ka Eesti ärisuund, mis moodustab mahust ligi kolmandiku,” rääkis Alamäe. „Taavi on hea juht. Me võtsime juba mõnda aega tagasi strateegiliseks eesmärgiks tugevate äriüksuste ja keskastme juhtide arendamise ja see strateegia on vilja kandnud. Taavi on Nortalile väga palju andnud ja tema algatused ning looming elavad edasi ka peale tema lahkumist.”

Ettevõttest tagasitõmbumisest rääkis Kotka Eesti Päevalehele antud usutluses juba 2008. aastal: „Kindlasti tuleb aeg, kui astun kõrvale ja minu asemele tuleb keegi värskete ideedega. Tahaksin kunagi tagasi minna reaalsete tarkvaraarendusprojektide juurde. Iga arendaja unistus on, et tema tehtud rakendust kasutaks miljon inimest. See eesmärk on mul juba saavutatud, aga sihiks võiks võtta mõne veelgi suurema arvu.”

Kilingi-Nõmmel sündinud Kotka õppis Tartu ülikoolis infotehnoloogiat ja Tallinna tehnikaülikoolis informaatikat. Webmedia peaanalüütikuna alustanud Kotka tõusis ettevõtte tegevjuhiks 2005. aastal.
EduluguAlustas tudengifirmana

Nortal on kaheksas välisriigis 650 töötajaga tegutsev tarkvaraarendusettevõte, mis tekkis Webmedia Grupi ja CCC Corporation OY ühinemisel eelmise aasta mais. Ühise ärinime Nortal võttis korporatsioon kasutusele tänavu maikuus.

Nimevahetust põhjendas Alamäe rahvusvahelistumisega. „Me analüüsisime enne sedavõrd olulise sammu astumist väga põhjalikult võimalusi võtta kasutusele emb-kumb juba sisse töötatud ja tugev bränd, kuid leidsime, et kumbki ei toeta 100 protsenti meie rahvusvahelisi arenguplaane. Lisaks selgus, et pea igas riigis on juba üks või mitu Webmediat või CCC-d,” selgitas Alamäe rahvusringhäälingule.

Webmedia alustas 2000. aastal Tartus tudengifirmana, laienes 2003. aastal Tallinna ja aasta hiljem troonis Äripäeva koostatavat IT-firmade edetabelis.

2005. aastal välismaale laienema hakanud ettevõtte töömahtudest on Eestisse jäänud vaid kolmandik, turuliidri järel järgmine ettevõte on Nortalist ligi kolm korda väiksem.

Webmedia murdis jõuliselt välisturgudele 2010. aastal, kui Poola riskikapitaliettevõte Enterprise Investors omandas Eesti tarkvarafirmas 36 protsendi suuruse osaluse. Tehingu suurus oli ligi 7 miljonit eurot.

Mullu ootasid ajakirjanikud pingsalt teadet Webmedia börsile minekust, kuid selle asemel teatas ettevõte hoopis 97,5 protsendi Soome tarkvarafirma CCC Corporationi aktsiate omandamisest. Nagu tavaliselt suurte ülevõtmiste puhul rõhutasid mõlema ettevõtte juhid, et tegemist on kahe ettevõtte ühinemisega. Tehingu maksumust ei avaldatud. Alamäe ütles vaid, et tehingut finantseeriti osaliselt omavahenditest ja osaliselt laenuga.

Soome firma tehingu aegne ennustatav aastakäive on veidi suurem kui Webmedial ehk 22 miljonit eurot. Ülevõtmise järel võttis Kotka jutuks börsile mineku aastatel 2014–2015.

Soome laienemine tugevdas senist strateegilist plaani laieneda ida ja lääne suunal.

Venemaale müüb firma oma teenuseid 2010. aasta kevadest. Venemaal tegutsevate Soome ettevõtete abiga loodeti idasuunalise mahu kasvu kümnendikuni kontserni mahust.

Omaani valitsusele arendatakse eesti.ee-sarnast riigiportaali. Alamäe, kes ka selle loo valmimise ajal viibis Omaanis, avaldas toona lootust, et edu ootab IT-firmat ka Aafrikas.Maailma ettevõtluskonkursilVõiduajamine Angry Birdsi ja LinkedIniga

Tänavu suvel osalesid Nortali omanikud Priit Alamäe ja Taavi Kotka Monte Carlos toimuval maailma aasta ettevõtja konkursil World Entrepreneur Of The Year 2012, vahendas Delfi.

Nendega konkureeris 51 osalejat, teiste hulgas LinkedIni, Desiguali, Benettoni ja Angry Birdsi loojad ning omanikud.

„Meie jaoks on maailma aasta ettevõtja konkursil nominendiks olemine märk sellest, et me mängime täna suures liigas. See on miski, millest 2000. aastal ettevõtet asutades julgesime vaid unistada,” rääkis Priit Alamäe, Nortal AS-i juhatuse esimees.

„Konkursi näol on tegemist omamoodi kvaliteedimärgiga, mis aitab meil Eestit ja meie ettevõtlust tutvustada, ja usun, et saame siit ainulaadse kogemuse – seda nii mastaapsuse kui ka praktiliste näidete poolest.”

„Kui vaatame ausalt peeglisse, siis on Eesti parimad maailma võrdluses suuruselt tublid keskmikud. Seega tuleb suuruse asemel rõhuda kvaliteedile ja erilisusele ja endast lihtsalt parim anda. Püssi põõsasse kindlasti ei viska,” ütles Taavi Kotka.

Igal aastal Monte Carlos toimuv World Entrepreneur Of The Yeari lõppkonkurss on maailmas üks suurimaid ettevõtjate tunnustamiseks loodud üritusi, mis sai alguse 1986. aastal USA-st. Konkursi osavõistlusi korraldatakse enam kui 50 riigis ja 135 linnas, kus igal aastal tunnustatakse oma riigi kõige edukamaid ja innovaatilisemaid ettevõtjaid.

Aasta ettevõtjate konkurss toimus käesoleval aastal 25. korda ja maailma mastaabis võistlesid ettevõtjad juba 12. korda.

Jaga
Kommentaarid