Sigaretipakkidele nõutavad fotod on kõigile EL-i riikidele ühesugused. Ent iga riik saab 42 pildi seast valida, millised ta kasutusele võtab – kas leebemad või karmimad. Pilthoiatusi tuleb kokku valida 14, iga hoiatusteksti jaoks üks pilt.

Sotsiaalministeeriumi keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juhi Aive Tellingu sõnul võttis töörühm pildivaliku aluseks uuringute andmed fotode efektiivsuse kohta ning töörühma liikmete endi teadmised ja kogemused. „Töörühm ei ole mingeid lõplikke otsuseid piltide osas veel teinud,” ütles Telling.

Kui lähtutakse vaid piltide efektiivsusest, siis võiks Eestis suitsupakkidel näha fotosid, kus on hingamismaskiga laps, terved ja kahjustatud kopsud, lagunenud hambad ja kõrivähk. Uuringute järgi on just need pildid kõige mõjusamad.

Tellingu kinnitusel on uuringud näidanud, et pilthoiatused mõjuvad rohkem kui ainult hoiatav tekst, eriti vähese kirjaoskusega inimeste ja laste puhul. „Hirmu tekitavad ja tugevaid emotsioone esile kutsuvad kujutised on efektiivseim viis tarbijate harimiseks,” ütles ta.