Linnavõim tahab Suur-Ameerika tänavale jäähalli rajava arendusfirmaga Metro Capital Management jõuda ehitusmahtude osas kokkuleppele, lubades vajadusel leida hallile uue koha või vahetada arendajat.

Tuvi pargi äärde endise lastestaadioni maadele 2001. aastast kavandatud jäähalli kerkimine sõltub abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul arendaja valmidusest teha järeleandmisi ning kärpida halli juurdeehitusi.

“Linna jätkuv ja ainuke soov on, et seal oleks korralik ja täismõõtmetega jäähall,” ütles Jäppinen. Kui 50 aastaks hoonestusõiguse saanud sihtasutuse Lastestaadioni Jäähall huve esindava finantsinvestori huvi on halli kõrvale ehitada majutuskompleks ja bürooruumid, siis elamutest linn huvitatud ei ole.

Jäppineni sõnul pole see vastuvõetav puht linnaehituslikust seisukohast, sest ajab kinnistu täisehitusmahu ja korruselisuse liiga kõrgeks. Mullu novembris Suur-Ameerika 14 kinnistu ja lähiala lahendamiseks esitatud detailplaneeringu algatamise taotluses küsib sihtasutus kolme- kuni kümnekorruselist hoonestust.

50 aastaks 6000 ruutmeetril laiuva lastestaadioni hoonestuse õiguse saanud sihtasutus alustas hokikeskuse projekteerimist 2001. aastal. 100 miljoni kroonist arendusplaani on saatnud viperused alates pankade huvipuudusest, lõpetades asjaajamisraskustega.

Linn muutis vahepeal ka ehitusala suurust, kuid see vaidlus on lahendatud. Ehitusloa väljastamise viivitamise pärast alanud kohtuprotsess aga on “vaikelu seisus” ja linnavõimu eesmärk on aasta lõpuks lahenduseni jõuda – leida vajadusel jäähalli jaoks uus koht või lastestaadioni alale uus arendaja.

“Linnal on otsustamisega suhteliselt kiire,” ütles Jäppinen. “Linnahalli jäähall pole ilmselt kauem lahti kui kevadeni, Jeti pole piirkonna arenduse tõttu enam kaua avatud ja Premia pole valmis rohkem lapsi vastu võtma.”

Asjaajamine venib

Möödunud nädalal kohtusid linna esindajad Metro Capital Managementi juhatuse liikme Sulo Niguliga. Asjaajamisele on Niguli sõnul läinud arvatust kauem aega ja nemad on finantsinvestorist muutunud otsekui arendajaks. “Me tutvustasime oma mõtteid juba ammu ja ootame pikisilmi,” ütles Nigul.

Viimati lasid arendajad audiitorfirmal hinnata äriplaani. Siiski ei taha Nigul öelda, kui palju rajatis maksma läheb, seda pole arendaja sõnul võimalik öelda. “Jäähallil on mingid mõõtmed. Saab teha, et seal on 500 pealtvaatajakohta, saab teha postidel katusealuse, et päike ei paista, saab ehitada plekist ja raudbetoonist,” kirjeldas ta.

Niguli sõnul muudab jäähalli kui sotsiaalobjekti ümber muu hoonestuse rajamine ettevõtmise otstarbekaks, sest ainuüksi üürituludest pole võimalik halli majandada. Tänava äärde võiksid arendaja nägemuse järgi tulla spordipoed, jäähalli ja pargi vahele aga kaheksakorruselised elamud. “Meie nägime ette kolme versiooni. Oskame matemaatikat teha, et teada, kui palju peaksime kehtivate võimalike müügihindadega pinda maha müüma,” nentis Nigul.

Kui linn soostub nihutama arenduskoha piire pargi poole, koostatakse uus detailplaneering ja ehitusprojektid ning kahe aasta pärast algab jäähalli rajamine.