Tallinna linn näitab oma ilustamata talvejärgset palet, lumehunnikute alt on välja sulanud hulk sodi suitsukonidest katkiste laserplaatideni. Kaarli kiriku kõrval kükitab ühes peaaegu kadunud hangejäänuses violetne kampsun, mis kunagi kellelegi sooja andis.

Kirikusse sisenemine katkestab selle nukra vaikelu. Kirikus on mitusada inimest, noored ja vanad, eestlased ja venelased ning sekka tabab kõrv ka inglise ja soome keelt. Kõik õpivad kahe noore heledahäälse tütarlapse juhtimisel lühikest lauluviisi selgeks. „Issand Jeesus Kristus, ole mulle armuline ja halasta mu peale,” lauldakse ja tooni annavad kirikuõpetajate koolitatud hääled. Vähemalt Tallinna kirikutest on neid siia kogunenud pea kõik, ei puudu ka peapiiskop Andres Põder isiklikult.

Ühine söömaaeg

Käivad ettevalmistused tänavuseks ristiretkeks, mis mõne tunni vältel viib Kaarli kirikust kõigepealt Nelipühi kiriku Toompea kogudusse, seejärel Toomkirikusse ja Püha Vaimu kirikusse ning lõpeb ühise agaape söömaajaga Jaani kirikus.

Jeesuse surmamõistmise stseenile alguspunktis Kaarli kirikus järgneb Kolgata tee alustamine ning rahvasumm liigub puidust risti järel liikudes kirikust välja ja voolab vonkleva sabana Toompea nõlva poole.

Ka usuleige inimese jaoks on ristiretke läbimine omaette elamus: nii ajalooliselt harivas mõttes kui ka tuletades meelde, et lõppude lõpuks on meil kõigil kõndida oma Kolgata tee ja kanda oma rist.

Ajalooliselt tehakse 14 peatust

•• Ajalooliselt koosneb ristiretk 14 peatusest, kus meenutatakse Jeesus Kristuse kannatusteed Pontius Pilatuse kohtukojast Kolgatale.

•• Agaape ehk armastussöömaajast on arenenud hilisem armulauasakrament. Agaape tähendabki jumala poolt antud armastust. Püha ristitee ehk via crucis’e või via dolorosa korraldajad on saanud inspiratsiooni varajastelt palveränduritelt pühalt maalt, kes püüdsid jäljendada Kristust, läbides tema kannatamisega seotud paiku.

•• „Ristitee rännak on Tallinnas päris omapärane traditsioon, üldiselt kannatuste teed nii­moodi ühest kirikust teise ei läbita,” sõnas Kaarli koguduse abiõpetaja Jaak Aus.