Viru ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna poolt menetletud kriminaalasja, milles süüdistab kolme meest salakaubaveos ja narkootikumidega seotud kuritegudes.
Süüdistatavad hankisid ja organiseerisid ligi 30 kilo hašiši ja 9500 ecstasy tableti toimetamise Venemaale. Nende poolt teenitud kuritegelik tulu ulatus miljonitesse kroonidesse, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Kohtueelse uurimise käigus tuvastati, et Narva elanik Dmitri ja Tallinna elanik Vladimir toimetasid aastatel 2006-2008 ise või kellegi abil suurtes kogustes narkootikume Narva, kust see Narvas või Ivangorodis elavate kullerite poolt edasi Venemaale viidi.
Üle piiri toimetatud narkootikumide kogused olid suured – näiteks 2006.a aprillis viidi korraga Venemaale üheksa kilo hašišit ja 2000 MDMA tabletti. Sama aasta sügisel 10 kilo hašišit. 2007.a. oktoobris 7500 MDMA tabletti ja 2008.a. aprillis ligi 10 kilo hašišit.
Kullerite poolt toimetati Venemaalt Eestisse narkootilise aine müügi eest saadud sularaha.

Kõikidel kordadel ei õnnestunud meestel oma plaane teoks teha. 2007.a. oktoobri keskel omandas Vladimir Tallinnast ligi kolm kilo hašišit. Narkoaine oli plaanis Venemaale toimetada, kuid isik, kes seda Tallinnast Narva vedas, peeti õiguskaitseorganite koostöö tulemusena kinni ja aine võeti temalt ära. Tema osas on tänaseks olemas jõustunud kohtulahend.

Kuritegelikku tegevust organiseerunud Vladimir peeti Tallinnas kinni 2008.a. detsembris keskel ja vahistati. Kaasorganisaator Dmitri ja üks kulleritest Aleksandr peeti kinni 2009.aasta mais, neile kohaldati eeluurimise ajaks tõkendina elukohast lahkumise keeldu.
Venemaa õiguskaitseorganite poolt võeti kinni Eestist Venemaale saabunud narkootiliste ainete vastuvõtja Deniss koos kaaslasega.
Hiljem peeti kinni veel kaks kullerit ajal, kui nad üritasid Eestisse toimetada Denissilt saadud 16 200 euro väärtuses sularaha.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Antti Aitseni sõnul oli Dmitri ja Vladimiri tegevuse eesmärgiks saada suurt varalist kasu „Narkoaine kogused, mis meeste käest läbi käisid olid suured, nende müügist saadud kuritegelik tulu ulatus miljonitesse kroonidesse,“ ütles Aitsen. Ta tõi näiteks selle, et 10 kilo hašiši väärtus 2006.aastal oli mustal turul vahemikus 2 500 000st kroonist kuni 2 800 000 kroonini, 2000 MDMA tableti väärtus ulatus 100 000st kroonist kuni 250 000 kroonini. „Lihtne arvutus näitab, et ainuüksi hašiši müügist saadud kuritegelik tulu ulatus üle seitsme miljoni krooni, tablettide müügist saadud tulu oli vähemalt ligi pool miljonit krooni,“ lisas Aitsen.

Nimetatud kriminaalasja raames tehti koostööd ka Vene Föderatsiooni õiguskaitseorganitega. MTA uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul tuvastati tänu piirülesele koostööle salakaubaveo kanal ja narkootilise aine kogu kuritegelik tarneahel, mis omab suurt mõju mõlema riigi ühiskonna turvalisusele.

Kohtueelse uurimise lõppedes said Dmitri ja Vladimir süüdistuse narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemist käsitleva paragrahvi järgi, mille eest karistusseadustik näeb süüdimõistmisel ette kuue kuni kahekümneaastase või kuni eluaegse vangistuse.
Lisaks süüdistatakse neid ja narkokullerina tegutsenud Aleksandrit eriloata narkootilise aine üle Eesti Vabariigi riigipiiri ja Euroopa Ühenduse tolliterritooriumi piiri toimetamises isikute grupi. Selle eest näeb karistusseadustik ette kahe kuni kümneaastase vangistuse.
Alexander sai süüdistuse narkootilise aine suures koguses ebaseadusliku käitlemises, s.o. omandamises, valdamises ja veos isikute grupi poolt. Seadus näeb selle eest ette karistusena kolme- kuni viieteistaastase vangistuse.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viisid läbi MTA ning Viru ringkonnaprokuratuur.
Kriminaalasja hakatakse arutama Viru maakohtu Narva kohtumajas järgmise aasta mais.