Wall Streetilt tulnud üleskutsed, et föderaalreserv alandaks intressimäärasid, vastust ei saanud, kuid samal ajal pidas USA vajalikuks päästa raskustest kindlustuskontsern American International Group Inc (AIG).

Föderaalreservi esimees Ben Bernanke teatas eile uuest päästeaktsioonist, et tõkestada 1929. aastaga võrreldavat finantskrahhi. Rahandusministeerium pidi poolteist nädalat tagasi lubama investeerida hüpoteegigigantide Fannie Mae ja Freddie Maci krahhist päästmiseks 200 miljardit dollarit, nüüd kulub kindlustuskontserni AIG päästmiseks 85 miljardit.

Intressimäärad püsivad

Kuid kuna 158-aastase panga Lehman Brothers pankrotist päästmiseks 60 miljardit anda ei olnud, kõlab ka kriitika, et  keskvõim ei ole järjekindel. Bernanke’iga rääkinud rahandusminister Henry Paulson kiitis AIG väljaostu heaks, samuti eelistavad suurfirmade päästmiseks tehtavaid enneolematult suuri kulutusi toetada kongressi liikmed.

AIG senine juhtkond teatas, et väljaost on ka seniste aktsionäride huvides, kuigi dividende neil lähiajal ilmselt oodata ei tasu. Selleks et vähendada teisese hüpoteegituru probleemidest põhjustatud stressi, annab föderaalreserv kindlustuskompaniile 24 kuuks 85 miljardit dollarit kriisilaenu, saades pandiks 79,9 protsenti kontserni aktsiatest ja ka õiguse välja vahetada selle juhtkond.

AIG on 1919. aastal esmalt Hiina turul alustanud üleilmne kompanii, mis on Forbesi edetabeli järgi kujunenud maailma 18. äriettevõtteks. Nüüd septembris on aga aktsiakursid kukkunud 95 protsenti.

Läbirääkimised Wall Streetil osutusid viljatuks ja kui föderaalreserv poleks sekkunud, oleks järgnenud veel üks suur pankrot.

Lehman Brothersi pankrotti laskmine mõjub USA-s paraja šokiteraapiana, kuigi võimud leidsidki eile 70 miljardit dollarit panganduse stabiliseerimiseks. Pea sama suuri päästesüste tegid ka Euroopa ja Jaapani suuremad pangad.

Kaheprotsendilisi intressimäärasid föderaalreserv siiski veel vähendama ei tõtanud.