Segaduses isa nentis, et oli varem annetusest kuulnud. “Paraku ei andnud kuuldused ülevaadet, kui suur summa tuleks annetada ja mis juhtub, kui ei anneta,” lisas ta ning märkis, et ei osanud arvatagi, et tegu võiks olla kohustusliku annetusega. “Rahaline palve tundub välja-pressimisena,” ütles ta. “Seda enam, et olen kogu olukorrast aru saanud, et mittemaksmine võrdub lapse koolist eemaldamisega.”

Nimelt seisis kirjas, et raha annetamata ei ole enam võimalik lapsele inglise keelt süvitsi õpetada.

Õppemaksu ei tohi kool koguda

Mustamäe gümnaasiumi direktor Kaidor Damberg tunnistas, et kooli juurde loodud sihtasutus kogub nn annetusi inglise keele süvaõppe rahastamiseks. “Sest 1997. aastal lõpetasid riik ja linn selle finantseerimise,” põhjendas ta. Lastevanemad olid aga nõus lisatundide eest ise maksma. Tasu nimetati annetuseks, kuna õppemaksu ei tohi riiklik kool koguda.

Damberg märkis, et olukord on tõesti tobe, sest annetuse maksmine on vaikimisi kohustuslik. Kui mõni lapsevanem “ei anneta”, peavad tema osa kinni maksma teised isad-emad. Üht last aga direktori kinnitusel kooliprogrammist välja lülitada ei saa, nagu kooli sihtasutuse saadetud kiri lastevanemaid ähvardab.

Nii ei jäägi Dambergi kinnitusel koolil muud, kui lastevanematele ikka ja jälle “annetuste” süsteemi seletada.

Ka Tallinna inglise kolledžis ja prantsuse lütseumis tuleb lastevanematel süvaõppe eest annetusi välja käia, neist viimases samuti ligi 2000 krooni.

Haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Maie Kitsingu sõnul ei saa kooli õppekava järgi kohustuslikud tunnid olla õpilastele tasulised. “Koolid, kes on oma õppekavas määratlenud kooli õppesuuna, võivad kasutada valikainete tunde oma õppesuuna arendamiseks,” rääkis Kitsing, kelle sõnul on igasugune tasu küsimine taunitav. “Kui süvaõppe tunnid lähevad valikainete raamesse, peavad nad olema tasuta,” ütles Kitsing.

Ilma rahata õppida ei saa

•• Et MGSA saaks lõppeval õppe-aastal teha koolile kõik vajalikud rahaülekanded, peaksid annetused laekuma täies mahus.

•• Palume kontrollida – ega teie annetus käesoleva või eelnevate õppeaastate eest ei ole tegemata ununenud. Kui nii, siis palume seda kiiresti teha.

•• Annetuste määrad 2005/-2006. õppeaastaks on: põhikoolis – 2000 krooni, gümnaasiumis – 2400 krooni. Summa on veidi suurem kui käesoleval õppeaastal, kuna järgmisel aastal on planeeritud üldine õpetajate palgatõus. Ülekannete tegemisel lisage kindlasti, et tegemist on annetusega, ja märkige maksja nimi.

•• Kui Teil ei ole võimalik annetust teha määratud summas tähtaegselt, pöörduge palun maksegraafiku kokkuleppimiseks kirjaliku avaldusega MGSA poole.

•• Ilma Teie-poolse annetuseta ei ole inglise keele süvaõppe korraldamine Teie lapsele 2005/2006. õppeaastal võimalik.

/Väljavõtteid kooli sihtasutuse kirjast lastevanematele/