Ettevõtmise üks korraldaja Katri Sander selgitab, et kui vanasti viisid kaubaautod linnast kaupa kaugematesse maakohtadesse, siis MTÜ Tagurpidi Lavka talitab vastupidi. „Otsime just väiketalunikke ja talupidajaid, kellel pole põllunduse kõrvalt jaksu ise müüki organiseerida,” lausub ta. Sanderi sõnul MTÜ päris turgu ise ei korralda – tegemist on siiski nii-öelda lavkaga, mis liigub turult turule.

Esimene kaubakoorem jõuab linna sel laupäeval, 22. augustil – Telliskivi loomelinnakus toimuvale täiturule. „Telliskivi turuga on inimesed juba kursis ja me saame neile uudisena pakkuda ka kodumaist toidukaupa,” räägib ta. Tulevikus saab Tagurpidi Lavkat näha ka Tallinna teistes linnaosades. „Oleme mõelnud ka Uue Maailma, Kalamaja, Pelgulinna ja Kesklinna peale.”

Müük otse autost ja kärult

Sanderi sõnul tegelevad kõik asjaga oma põhitöö kõrvalt. Ka stardikapital koosneb algatajate enda rahast. „Proovime kõigepealt kodu kõrval järele, kuidas inimesed selle idee vastu võtavad, ja vastavalt kogemusele planeerime järgmisi tegevusi.”

Olenevalt asukohast hakatakse kaupa müüma kas otse autost või lettidelt. „Näiteks nüüdsel Telliskivi turul on meil laud olemas. Kui müüme kohas, kus pole olemas turu infrastruktuuri, siis toimub see otse kärult.” Edasine sõltub Sanderi ütlust mööda sellest, kui kiiresti Lavka turud omaks võetakse.

Sanderi sõnul on MTÜ-l võimaliku koostöö osas kokku lepitud juba mitme väiketalunikuga.

„Esialgu oleme plaaninud Harjumaaga piirduda, kuid ei välista sugugi ka kaugemalt kauba toomist,” lausub ta.

„Meie eesmärk ei ole teenida palju raha, vaid edendada eestimaist kaupa ning teha koostööd. Talunikud on teretulnud ise meiega ühendust võtma,” kutsub ta ühenduse nimel.

Hooajale vastavalt hakkab MTÜ vedama köögi- ja juurvilju, metsaande, marju, puuvilju, mett, ürte ja teraviljatooteid.

Nurme talu kartulikasvataja Aarne Arro ütleb, et müüb praegu Nõmme turul ja on siiani oma perega hakkama saanud. „Vahendajal peab kõigepealt olema nimi taga, sest paar aastat tagasi tehti kartulikasvatajatele üks null – enam pole firmat ega raha,” meenutab Arro. „Põllumehed on hellaks tehtud.”

Ökoturu logistikakeskus Kernus

•• Jaanipäeva paiku toimus Tallinnast 37 kilomeetri kaugusel Kernus maheturg, mis võib püsivalt jätkuda alates septembrist.

•• Talunik Heino Sakeus räägib, et öko- ja Eesti toodete turg pannakse regulaarselt käima siis, kui leitakse võimalus teha kohaliku kauplusega koostööd, et oleks „külmamajandus” piima- ja lihatoodete hoidmiseks.

•• Maheturu korraldajate kaugem eesmärk on aga kodumaise kauba logistikapunkti loomine. „Meie korjame kauba talunikelt kokku ja huvilised viivad selle siit Tallinna edasi.”

•• Sakeuse sõnul on esialgsed kokkulepped sõlmitud juba kolme asjast huvitatud grupiga, mis liidavad endaga mitusada inimest. „Näiteks on tahetud korraldada turgu Kalamajas.”

•• „Nüüd, sügisel, hakkab olema juba ka rohkem saadusi,” sõnab Sakeus ja loodab, et turg leiab oma koha vähemalt korra nädalas.

•• Ka MTÜ Tagurpidi Lavka ees­märk on aidata väiketalunikel, aiapidajatel ja metsaskäijatel oma kaupa turustada ning võimalikult väikeste kulutustega seda linnainimesteni tarnida.