Kristina võtab vastu toidupanga looja Piet Boerefijn ja annab talle kätte eriti uhke jõulupaki, mis sisaldab seekord head ja paremat tsipa rohkem kui tavaliselt. Sealt leiab lihakonservi ja kohvi, piparkooke ja komme. Tavapärasest, nagu makaronid ja leivad-saiad, rääkimata. „See on väga hea projekt,” ütleb Kristina toidupakki vastu võttes ja tänab abistajaid. „Igal inimesel on elus hetki, kui on vaja abi.”
„Rääkisin just ühe naisega, kellel tegelikult ei olnudki üldse mingit sissetulekut. Paljudel on pangalaenude pärast tekkinud täiesti väljapääsmatud olukorrad,” kirjeldas Boerefijn. See, et tegelikult ei jätku inimesel enam raha söögi ostmiseks, ei pruugi võõrale esmapilgul üldse näha olla. Korter on olemas, riided ka seljas, kõik tundub normaalne. Aga tegelikult ei ole emal süüa lauale panna.

Abi vajavad paljud

„Paljud inimesed ei saa ju ka toimetulekutoetust. Inimesed ei tea, milleks neil tegelikult õigus on ja mida nad küsida võiksid,” kahetses Boerefijn. Tema sõnul on enamik pakkide saajaid paljulapselised pered. Nimekirjad abivajajatest koostavad kohalikud omavalitsused ja need muutuvad iga nädal.
Nüüd, jõulunädalal jagati üle Eesti inimestele laiali 1600 jõulupakki. Tavaliselt piirdutakse tuhandega. Kuid toidupanga inimesed ise loodavad, et nende haare laieneb, sest abivajajaid näevad nad palju rohkem. Tallinnas on siiani pakke jagatud vaid Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas, eile esimest korda ka Mustamäe ja Kristiine inimestele, kuid soov oleks abi anda kõigis linnaosades. Selleks peab aga veel ootama, et organisatsioon kosuks ja jagatavat kraami jaguks.

Oma tegevuse asutamisest kuni siiani on toidupank headelt inimestel kokku kogunud ja abivajajatele lähetanud üle 90 000 ühiku toitu. Ühik on näiteks supipurk või leivapäts. Tänavune jõuluspurt oli aga rekordiline, sest kokku koguti oma 30 000 ühikut – Rimi ja Prisma poodides korraldatud kampaaniatega, kus poekülastajad tooteid soetasid ja need siis toidupangale annetasid. Aga värsket toitu saadakse ka otse tootjatelt, nagu Fazer, Leibur, Bambona ja Valio.
„Tahan tänada inimesi, kes annavad toitu meie kampaaniate kaudu,” soovis Boerefijn Eesti rahvale veel kindlasti südamelt ära öelda.