Viimastel päevadel on inimesed leidnud postkastist kaks, mõni ka kolm ümbrikku. Ühest pudeneb pihku kümneid protsente tõusnud elektriarve. Teisest kukub välja kerkinud võrguteenuse arve. Kolmandas ümbrikus on aga IRL-i valimislubaduste täitmise „aruanne”. Üks neist lubas kahe sõnaga „kodukulud alla”. Kuidas peaks inimene neid kolme paberit käes hoides IRL-i loosungit mõistma, käis Eesti Päevaleht eile riigikogus IRL-i fraktsiooni liikmetelt küsimas.

Väga heal meelel ei paistnud IRL-i saadikud oma ammust juhtlauset selgitada soovivat. Riigikogus kabinetiuste vahel selgus kiiresti, et taktika „helista saadikule, ütle jututeema ja kutsu ta intervjuuks koridori” ei töötanud. Teemat kuuldes soovisid mõnedki saadikud küsimusi e-kirjana, kuigi küsija seisis teisel pool ust.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester, keda siinkirjutaja nägi sisenemas ühte IRL-i fraktsiooni kabinetti, väitis telefonis, et ta ei ole fraktsioonis kohal ja soovis vastata kirjalikult. Mõne aja pärast samast kabinetist väljudes ja suurde saali kiirustades ei olnud Sester soovi muutnud: palun küsimused meili teel. Kirjalikult Sester küsimustele õhtul ka vastas.

Rohkem edu tõi Eesti Päevalehele riigikogu istungisaali ukse valvamine ja IRL-i saadikute püüdmine ettehelistamata. Kõik tabatud ja lühiintervjuuga soostunud IRL-i liikmed kiirustasid ümber lükkama, justkui ei sooviks erakond oma vanu valimisloosungeid selgitada – vastupidi, asi on vaja selgeks rääkida, sest IRL olevat oma sõna pidanud.Tõnis Palts: leping selgitasTõnis Palts
riigikogu IRL-i fraktsiooni liige

••Inimeste kodukulud ei lähe teie võimulolekuga praegu alla. Kas te olete valijaid petnud?

Minu meelest oli väga täpselt lepingus kirjas, mida kodukuludest pidi alla viidama. Kogu maailmas on inflatsioon ja kõik kulud suurenevad. Inimesed võivad igasugu asju välja mõelda, mida kodukuludesse panna. Aga kui on konkreetselt öeldud, mis abinõud need on – elamute soojustamine, elektrihinna tõusu pidurdamine taastuvenergiatasude vähendamisega ja kodualuse maa vabastamine maamaksust, siis need on asjad, mida reaalselt saab teha.

••Kas loosung tähendas seda, et mitte kodukulud ei lähe väiksemaks, vaid tõusevad vähem?

Juhin veel kord tähelepanu, et see oli täpsustatud. Oleks niisama olnud üks lause „Kodukulud alla”, siis jah, aga see oli alati täpsustatud, lepingus lahti kirjutatud. Loomulikult oleks võinud kuskil filoloogiliselt seda asja ettevaatlikumalt öelda, aga tahes-tahtmata on näha, et selle kallal on lihtsalt tüli norimine ja ilkumine.

••Te leiate, et sõnumit oleks pidanud teisiti kommunikeerima?

Ma ei oska öelda mismoodi, aga kui praegu on õhus selline paranoiline suhtumine, siis mingi viga on tehtud. Ei saa ju alati süüdistada teisi, tuleb vaadata peeglisse. Mingi filoloogiline vääratus on seal toimunud.Toomas Tõniste: loosung võis mõn ele olla eksitavToomas Tõniste
riigikogu IRL-i fraktsiooni liige

••Inimeste kodukulud ei alane. Kas olete valijaid petnud?

Kui vaadata seda loosungit ja ootusi, mis sellega kaasnesid, siis mõni võib öelda, et me oleme petnud ja on valesti aru saadud. Aga kes luges lepingut valijaga ja süvenes, see sai aru, mida me sellega mõtlesime. Et milliseid kodukulude komponente annab mõjutada ja milliseid me oma lepinguga lubasime mõjutada.

••Aga kui inimene vaatas sinist plakatit, kus oli kaks sõna „kodukulud alla”, siis te eeldasite, et ta loeb peenikest kirja ehk lepingut valijaga?

Kui loosungeid loeme, siis igaühe omadest võis midagi välja lugeda ja tõlgendada neid nii, kuidas keegi tahtis. Meil läksid ju konkreetsed lepingud laiali, kus oli lahti kirjutatud, ja mitte väga väikeses kirjas. Igaüks, kes süvenes – ja ma ei usu, et Eesti inimesed nii rumalad on, et vaid pealkirju loevad –, sai aru, mida on lubatud. Kes seda ei teinud, eks need tunnevadki end petetuna.

••Aga inimene näeb enda arvet. Te mõistate, et tema näeb kulude tõusu?

Täpselt. Ma näen ise samamoodi arvet. Need, kes külvasid paanikat, rääkisid hirmsatest hinnatõusudest, võib-olla nendel lasub ka palju vastutust selles, miks nii paljud inimesed tegid endale kindla paketi. Pigem oleks pidanud need, kes tahtsid turu avanemist näidata negatiivses foonis, rääkima sellest, et Põhjamaade börs on olnud võrdlemisi stabiilne. Aga arusaadav, kui keegi külvab paanikat, lähevad inimesed kindla paketi peale.

••Kas see kahesõnaline loosung IRL-il ei olnud siis piisavalt selge?

Ma möönan, et see loosung „kodukulud alla” võis olla eksitav mõnele, kes ei süvenenud, mida selle all täpselt mõeldi.Margus Tsahkna: kodukulud tõusid vähemMargus Tsahkna
riigikogu IRL-i fraktsiooni liige

••IRL-i valimisloosung oli „kodukulud alla”. Inimesed ei tunne, et kodukulud alla läheksid.

IRL sõlmis valijatega lepingu. Kui seda loetakse, siis oleme lubadused täitnud. Lubasime, et taastuvenergia tasu alaneb ja see on ka ainus energiaarve osa, mis on alanenud. Meil on antud sisse eelnõu, mille järgi suurusjärgus 300 miljonit eurot aastani 2020 peaks inimesed vähem maksma taastuvenergia tasu.

••Kui inimene vaatab arvet...

Räägime siis konkreetselt IRL-i lubadustest, mitte sellest, mida täna meile külge kleepida tahetakse. Teine lubadus oli see, et me investeerime kortermajade soojustamisse. See on põhiline koht, kust tuleb energiasääst. Siis me lubasime kaotada kodualuse maamaksu. See, mille me oleme lubanud, oleme täitnud. Aga ma saan aru sellest, et täna saavad inimesed suuremaid energiaarved ja need on ka kodukulud. Selles mõttes IRL-i süüdistatakse ja eriti teiste erakondade poolt, et meie olemegi selle põhjustanud. Aga kui me oleks oma lubadused täitmata jätnud, oleks kodukulud veel suuremad.

••Kas saan siis aru, et loosungit võib tõlgendada nii – kodukulud mitte ei lähe väiksemaks, vaid tõusevad vähem?

Kui vaatame arve, siis ka IRL-i poliitikud saavad ju aru, mis Eestis toimub – kodukulud on tõusmas. Aga need oleks kindlasti rohkem tõusnud, kui meie lubadused ja leping valijaga oleks jäänud täitmata.

••Kas see kurikuulus kahesõnaline loosung oli siis kommunikatsioonihäire?

Valimistel on alati nii, et sõnumid lihtsustatakse hästi abstraktsele tasemele. Üks meie lühikestest sõnumitest oli seotud kodukuludega. Sellepärast me saatsime valijatele konkreetse lepingu, kus oli kirjutatud, mida me lubame.