Seejärel viis Jaaksoo poisi Hesburgerisse ja hakkas kassajärjekorras einet oodates uurima, miks poiss toitu küsib. Selgus, et 17-aastane noormees elab töötu alkohoolikust emaga ja kasvatab kaheksa-aastast õde. „Poiss ütles, et ei joo tilkagi, kuna ei taha elada sama ränka elu nagu tema ema,” lisas Jaaksoo. Oma isa poiss näinud pole, samuti pole tal vanavanemaid.

Murelik Jaaksoo uuris, kuidas poisi õde kõhu täis saab, ja pakkus, et ostab temalegi eine. Kuna noormees ei tahtnud külma burgerit Kopli ühetoalisse korterisse viia, palus Jaaksoo poisil oodata ja tõttas ise poodi. „Ostsin talle kõike: kuivaineid, leiba, saia, õunu, viinereid, piima, helbeid,” lausus ta.

Oma pere jäi toiduta

Oma perele jäigi Jaaksool sedakorda toit ostmata, sest talle tundus, et neil pole poisiga võrreldes midagi vaja. Kuigi selleks korraks oli poisi ja tema pere kõht täis, tegi Jaaksoole muret hoopis see, mis saab edasi.

Ta uuris varem autopesulas ametis olnud poisilt, mis tööd ta teha tahaks. Üleeile õhtul otsustas Jaaksoo pärast pikka järelemõtlemist postitada Facebooki palve teatada poisile sobivatest lihttöödest. Eile pärastlõunaks oli seda jagatud üle 14 000 korra ja tema postkasti oli saabunud üle 600 kirja, millest vähemalt neljandiku moodustasid tööpakkumised. „Inimesed kirjutasid ja pakkusid juba tänaseks (eilseks – toim) kaheks tunniks ehitusplatsil kümneeurose tunnipalgaga tööd,” ütles ta. „Samuti pakuti lausa 1400-eurost töötasu.” Tööpakkumistest soovib Jaaksoo välja valida umbes kümme sobivamat, mis poleks tervist kahjustavad ja võimaldaksid poisil ka koolis käia.

Inimesed andsid ka teada, et õele-vennale leiduks toetav perekond või uus elukoht nii Tartus, Soomes kui ka Rootsis, rääkimata soovist anda riideid või toitu.

Kuna paljud inimesed uurisid, kuhu võiks noormehele raha saata, avas Jaaksoo üleeile selleks eraldi arve, millele eile õhtupoolikuks oli laekunud 375 eurot. Paari päevaga kogutava summa otsustas ta kanda mõne poe kliendikaardile, kuni sotsiaalametnikud pole leidnud lahendust või poiss tööd.

Kuna poisi telefon oli eile välja lülitatud, otsis Jaaksoo teda kaubanduskeskustest, täna teeb ta seda Viru tänaval. Kui noormeest leida ei õnnestu, lubas ta abipakkujatele raha tagastada, sest pole omakasu peal väljas.

Nii suurt tähelepanu Jaaksoo üleskutsele ei lootnudki. Praegu vabandab ta huvitundjate ees, sest ei jõua kõigile kirjadele vastata ega jaga ka poisi kontakte. Jaaksoo usub, et Eesti inimesed on siiralt head. „Peaksime pöörama abivajajatele tähelepanu, sest kui igaüks aitaks natuke kedagi, olukord paraneks.”



Tallinnas on vähemalt tuhat abi vajavat last

Sikupilli Prismas toitu küsinud poiss pole kindlasti ainuke selline hädaline, oli abipakkuja Terle Jaaksoo kindel. „Juba täna (eile – toim) kaubanduskeskustes teda otsides kuulsin nii paljudest juhtumitest,” nentis ta nukralt.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna peaspetsialisti Reet Räägu sõnul on pealinnas umbes tuhat abi vajavat last. Neist tuleb lastekaitseseaduse kohaselt võimalikult kiiresti teatada elukohajärgsele sotsiaaltalitusele, politseile või mõnele teisele abi andvale organile.

Inimesed võivad abi pakkuda ja toitu küsinud lapsega näiteks söögikohta minna, märkis Rääk, kuid alati ei või kindel olla, et tegu pole petuskeemiga.

Kui selguvad abi otsinud poisi täpsed andmed, tegelevad temaga Räägu sõnul lastekaitsetöötajad. Ta kinnitas, et juhtumist teada andnud inimesel on alati võimalik poisiga ühendust pidada ja teda vajaduse korral veel aidata.