Erinevalt avalikkusest on kõik erakonnad neist arvudest teadlikud ja need on poliitikute hulgas kuum teema – töötatakse päästeplaani kallal, kuidas populaarsustabelis tõusta.

Reformierakonna Tallinna piirkonna esimehe Valdo Randpere sõnul on madalate toetusnumbrite selgitus lihtne – detsember ja jaanuar olidki erakonna reitingus kõige madalamad, veebruar näitas juba väikest tõusu ning loodetavasti jätkub sama trend ka märtsis. „See kuvand, mis eelmisel aastal Reformierakonnast tekitati, on natukene järele andnud ja asjad hakkavad paika loksuma. Usun, et viimase kuu ja paari nädala juhtumised hakkavad ka asju mõjutama,” viitas ta Keskerakonna sundpolitiseerimise ning mõjuvõimuga kauplemise skandaalile ning linnatänavate kehvale seisule.

Randpere sõnul pole Reformierakonnal praegu teha muud, kui töötada paremate numbrite nimel – ühest küljest näidatakse, mis praegusel Keskerakonna ainuvalitsemise all oleval Tallinnal viga on, ning teisalt katsutakse anda endapoolne positiivne programm, mis võiks olla kasulik nii linnaelanikele kui pikas plaanis ka Tallinna endale. „Tallinlasi võiks ükskord ometi hakata huvitama hästi väljanägev linn, mitte aga pimendatud, räpane ja katkine, nagu seda oli Berliin 1945. aastal,” sõnas ta kriitiliselt.

Ainuvõimu lõpp?

Kommenteerides neid toetusnäitajaid, viitas IRL-i aseesimees Margus Tsahkna, et on murettekitav, kas kahekordselt toetust kaotanud koalitsioonipartner suudab kriisist väljuda.

Tema sõnul näitavad praegused tulemused aga, et Keskerakonna ainuvõim pealinnas ei pruugi jätkuda. „Sotsiaaldemokraadid on võtnud ja arvatavasti võtavad veel ära 20 protsenti või isegi rohkem vene valijaid, kes eelmistel valimistel Savisaare tekitatud rahvustevahelise konflikti puhul läksid hääletama Keskerakonna poolt,” põhjendas ta.

Tsahkna sõnul sõltubki nüüd kõik erakondade programmidest ja sisulistest lahendustest, mida nad Tallinna elanikkonnale enne valimisi pakuvad. „Kuna inimesed on täna poliitilistest kemplustest väsinud ja peamiseks probleemiks on pigem toimetulek oma perega, siis sotsiaaldemokraatide ja IRL-i juhtpositsioon Keskerakonna järel on ka loogiline, kuna mõlemad erakonnad pakuvad välja inimestekeskseid lahendusi, mitte aga lihtsalt poliitilist konflikti,” märkis Tsahkna, jättes siinjuures nimetamata oma koalitsioonipartneri Reformierakonna.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretäri Indrek Saare sõnul ei pruugi olla õigus neil, kes ütlevad, et valimistulemused on juba tehtud ja rahva seas populaarseim Keskerakond võtab pealinnas võidu. „Lootusetust pole mõtet kultiveerida,” ütles Saar.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul näitab tallinlaste tugev toetus erakonnale, et inimeste arvates on linna juhtimisel tehtud õigeid otsuseid. „Loomulikult vajab palju veel tegemist, kuid arvan, et tallinlased toetavad Keskerakonda just põhjusel, et linna otsused on toonud nende ellu positiivseid käegakatsutavaid muudatusi,” märkis Toobal.

Kommenteerides võimalust, et sotsiaaldemokraadid võiksid Keskerakonna toolilt lükata, ütles Toobal, et nemad pole varem konkurentsi kartnud ning erandiks pole ka sügisesed valimised. „Kui konkurentide toetus kasvab, siis peab Keskerakond veelgi aktiivsemalt tööd tegema,” sõnas Toobal.

Rahvuste konflikt

Vastandumistest rääkides viitas Margus Tsahkna, et Savisaare unistuseks võib olla just pronksiöö kordumine, et tekitada uuesti rahvustevaheline konflikt. „Seda ei soovi täna aga ükski teine erakond. Ja seda ei soovi ka Tallinna inimesed. Tähtsamad on sisulised reaalset lahendamist vajavad küsimused: lasteaiakohad, teed jne.”

Ka Randpere hinnangul loodab Savisaar 2009. aasta valimiste kordust, kus venekeelne valijaskond tõstis oma valimisaktiivsust peaaegu 40 protsenti. „Kuna praegu pole ühtegi head põhjust selleks konfliktiks, püütakse seda üles puhuda. Seetõttu ma ei arva, et näiteks Yana Toomi artiklid on puhas juhus.”

Küll arvas Randpere erinevalt Tsahknast aga seda, et hoopis sotsiaaldemokraadid tahavad rahvustevahelist konflikti pakkuda. „Küsimus on, kui kaugele on sotsid valmis minema. Olen väga üllatunud, et sellestsamast Toomi intervjuust ei suudetud välja noppida Jaak Alliku ütlemisi, kes ütles, et Eesti ilma venelasteta oleks Euroopa tagahoov ja meil poleks mingit tulevikku,” teatas Randpere.

Indrek Saar soovitas Randperel omakorda natukene vaadata erakondade toetajate profiile. „Sotsiaaldemokraadid on ainukesed, kes on üritanud mõlema kogukonna vahel leida ühisosa,” sõnas ta. „Pole näha, et Reformierakond püüaks seda [mitte-eestlaste] kogukonda kõnetada. Ja ma tõepoolest loodan, et Reformierakond ei kavatse nendel valimistel kunstlikku konflikti õhutada.”
Mittekodanikke arvestades oleks Keskerakonna reiting 43 protsentiNagu EMOR-i analüütik Aivar Voog rõhutas, pole nimetatud uuringus küsitletud mittekodanike arvamust, kuid teatud hetketrendi need tulemused ikkagi näitavad. Voogi sõnul on tegemist viimase kolme kuu (detsember, jaanuar, veebruar) andmetega, mis sisaldavad perioode, mil Reformierakond oli madalseisus.

Samas ei pea ta peaministri partei seisu ülemäära nukraks. „Kui võrrelda kolme erakonda – sotsiaaldemokraadid, IRL ja Reformierakond –, siis on nad pool aastat enne valimisi praktiliselt võrdsel positsioonil. Seda vähemalt kodanike seas. Mitte-eestlaste seas on sotsiaaldemokraatide positsioon aga oluliselt parem, neid toetab üle kümne protsendi,” ütles ta.

Voog lisas, et IRL-i ja Reformierakonna puhul oleks mittekodanike mõju pea olematu, küll tõuseks jõuliselt Keskerakonna toetus. „Mitte-eestlaste osakaal on Tallinnas ligikaudu 45%. Konstrueerides võiks öelda, et Keskerakonna reiting oleks Tallinnas 43% lähedal kõikide valimisealiste alaliste elanike hulgas,” ütles ta.

Voog nentis, et suvega võrreldes on Reformierakonna reiting tõepoolest oluliselt langenud, kuid sellised võnked käivadki tavaliselt üles-alla. „Kui midagi võngub alla, siis võib ta ka suhteliselt kiiresti taastuda. Seda näitavad aga järgnevad nädalad, kui selguvad märtsi teise poole küsitlusandmed,” märkis analüütik.

Voog möönis, et Reformierakonna reitingu taastumisest üle 30% on siiski raske uskuda. „30% toetus Tallinnas oli neil siis, kui üleriigiliselt toetas neid 39% küsitletutest,” selgitas ta.