Trahvid ei jäänud tulemata. „Politsei alustas Ekspressis ilmunud fotode ja fotograafi ütluste alusel väärteomenetluse ning kutsus piltidel olnud autojuhid välja. Alustatud 30 menetlusest on tänaseks lahendi saanud 24 väärteoasja. Kuna enamasti inimestel varasemaid rikkumisi ei olnud, siis piirduti hoiatusega, aga oli ka rahatrahve,” ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Tuuli Annama. „Kuuel juhul menetlus alles käib. Vähemalt kümnele anti hoiatus ja vähemalt kümme inimest sai rahatrahvi,” lisas ta.

Teiste seas jäid vahele riigikogulased Lauri Laasi, Erki Nool, Margus Tsahkna ja Andres Anvelt. Linnavalitsusele tõid häbi kaela Pirita linnaosavanem Tiit Terik, Lasnamäe linnaosavanem Olga Ivanova ja Mustamäe linnaosavanem Helle Kalda. Tööandjate keskliidu juhatuse liige Tarmo Kriis ja riigikantselei valitsuskommunikatsiooni direktor Liina Kersna ei suutnud samuti roolis olles telefonist loobuda. Ka kaitseväe teavitusjuht kolonelleitnant Peeter Tali rääkis sõites telefoniga. Tema lubas trahvi kindlasti ära maksta.

Kukla sügamine

Tänavu juulis hakkas kehtima liiklusseadus, mille paragrahv 11 sätestab, et juhil on keelatud „tegelda juhtimise ajal toimingutega, mis võivad segada juhtimist või liiklusolude tajumist, sealhulgas kasutada telefoni ilma käsi vabaks jätva vahendita, sõiduki liikumise ajal hoida telefoni käes”. Varasemas, aastal 2001 kehtima hakanud liiklusseaduses oli keelatud roolis olles telefoniga rääkida, kuid selline sõnastus andis patustanud juhtidele võimaluse väita, et nad kas või sügasid telefoniga kukalt. Selliste vabanduste taha peitu pugemine aga ei vähenda samal ajal juhtimise ja telefoniga tegelemise koosmõju ohtlikkust. Möödunud pühapäeval sõitis istme alt mobiiltelefoni õngitsenud autojuht vastassuunavööndisse ja põhjustas ränga avarii, milles sai viga viis inimest, neist kolm lapsed.