Kutses Venemaa külalistele rõhutab Savisaar, et Aleksius II büst avatakse väljakul Lasnamäele kerkiva õigeusu kiriku ees, millele kirikujuht 2003. aastal ise nurgakivi pani. Jakunin sattus samas 2010. aasta lõpul skandaali, kui selgus, et Keskerakonna juht ja Tallinna linnapea Savisaar küsis õigeusukiriku jaoks Jakuninilt sularahas annetust. Kaitsepolitsei poolt avaldatud info kohaselt suudeti kahtlane rahastusskeem ära hoida, kuid Jakuninit haavas kaitsepolitsei tegevus sedavõrd, et mullusele Koidula piiripunkti avamisele keeldus Vene raudteede president tulemast. Toona kutse esitanud Eesti Raudteele teatas Jakunin, et kuna Eesti esindajad on teda pidevalt solvanud, siis lükkab ta küllakutse tagasi.

Kutsutu või esindaja

Pidulik büsti avamisüritus toimub 8. septembri keskpäeval ning Savisaar avaldas kirjas lootust, et kutsutud või vähemalt nende esindaja sinna ka kohale saabub.

Avamisele on kutsutud ka Andrei Pervozvannõi Fondi president Sergei Štšeblõgin, kelle fond finantseeris ka kiriku ehitamist. 2010. aastal metropoliit Korneliuse, Savisaare ja Štšeblõgini vahel sõlmitud kokkuleppe kohaselt toetas religioossete ja ajalooliste ehitiste taastamise ja kaitsega tegelev fond kiriku rajamist 1,5 miljoni euroga.

Lisaks idanaabritest külalistele oodatakse üritusele ka linnakodanikke ja ka Eesti poliitikuid. „Kutsutud on linnavolikogu ja riigikogu liikmed, avaliku elu tegelased,” teatas Raepress, kuid jättis seejuures täpsema nimekirja jagamata. „Toimub jumalateenistus, esineb kiriklik laulukoor, lisaks peavad metropoliit Kornelius ja Tallinna linnapea monumendilt katte eemaldamise eel lühikesed kõned.” Tavakodanikele ilmub kutse üritusel osalemiseks Tallinna meediakanalites.

Lasnamäe linnaosa vanema Olga Ivanova sõnade kohaselt on patriarhile Aleksius II pühendatud mälestusmärgi avamine tähtis sündmus nii Tallinna kui ka kõigile teistele Eestimaa elanikele. „On ju Aleksius II sünnilt tallinlane ja tema nime ning tegevusega on siin Eestis läbi aastate palju seonduvat. Aleksius II-le pühendatud mälestusmägi avamine on meiepoolne austusavaldus suurmehele,” kommenteeris Ivanova büsti avamist.

Poliitiline vaidlus

Otsus Aleksiust mälestada tegi Savisaar 2008. aastal ja tekitas sellega järjekordse poliitilise vaidluse, kuna nii Reformierakonna kui ka IRL-i liikmete arvates olid Aleksiuse teened Eestile küsitavad. Linnapea Edgar Savisaar tõstis seepeale esile, et Aleksius aitas Molotovi-Ribbentropi pakti salaprotokollide avalikustamise komisjonis kaasa Eesti iseseisvusele.

Tänavusest eelarvest kulus endise kirikujuhi büsti rajamiseks 40 000 eurot. 2011. aasta alguses välja kuulutatud ideekonkursi võitsid Aleksandr Litvinov ja Oleg Žemtšugov tööga „Alekol”. Žemtšugov oli tegev ka kiriku planeerimise algfaasis.