“Suvel käis külas õiguskantsler ja arutasime temaga kogu skeemi. Mulle näib, et süsteem on otstarbekas,” ütles linnapea Edgar Savisaar. Mis koolid erafirmadele renoveerida ja 30 aastaks korras hoida antakse, selgub oktoobris. “Ei taha kellelegi ennatlikku lootust anda,” ütles linnapea.

Uuest portsust anda koole erafirmade remontida-hallata oli juttu kohe, kui esimese konkursi tulemused olid mullu sügisel selgunud. Kuid lõplik otsus tuli siis, kui esimene pääsuke oli üle vaadatud. Vastrenoveeritud Pelgulinna gümnaasium on üks kümnest erafirmale hallata antud linnakoolist.

Järgmisena alustavad augustis renoveerimist Urmas Sõõrumaa ja Oliver Kruudaga seotud firmad – Haabersti vene gümnaasium, Kristiine gümnaasium, Sikupilli keskkool, 32. keskkool ja Karjamaa gümnaasium. Septembris läheb remont lahti Laagna gümnaasiumis, novembris ühisgümnaasiumis, Nõmme gümnaasiumis ning Kalamaja põhikoolis.

Pikaajalisus ahvatleb

Linnavolikogu opositsiooni kriitika pälvinud skeemi järgi remondivad koole vähempakkumise võitnud osaühingud Vivatex Holding ja BCA Center. Vastutasuks  üürib linn maju tarbijahinnaindeksi võrra kasvava tasu eest 30 aastat, makstes esialgu keskmiselt 155–162,2 krooni kuus ruutmeetrilt.

Vivatex Holdingu juhatuse liige Esko Parelo ütles, et uuel kooliremondikonkursil osalemine on väga tõenäoline. Ahvatlevaks muudab projekti Parelo sõnul pikaajalisus. “See ei ole teab mis tulus, sest ega me täpselt ei oska öelda, mis sealt tulema hakkab,” märkis ta.

BCA Centeri omanikfirma Kalev REC juhatuse liige Ott Karolin sõnas, et osalemist uuel konkursil on vara kommenteerida.

“Osalemise otsustab juhatus-nõukogu,” märkis ta.

Linnavõimu siht on renoveerida üldhariduskoolid 2009. aastaks. “Mõistlik on kool korda teha pigem ühe kui mitme aastaga, sest ehitushinnad tõusevad 30 protsenti aastas,” leidis Jäppinen. “Paljud koolid on ehitatud 1960. aastate lõpus või 1970. aastate alguses. Kui vahetada juba aknad, on kindlasti vajalik ka ventilatsioon...”

Teise skeemi järgi, koostöös Riigi Kinnisvara aktsiaseltsiga, on renoveeritud Rahumäe põhikool, Linnamäe vene lütseum, Mustamäe ja Pae gümnaasium, Lasnamäe vene gümnaasium ja Mustamäe humanitaargümnaasium. Firma juhatuse liige Elari Udam ütles, et konkursil osalemist ei välista ka nemad.

Linn läks seadusega vastuollu

•• Õiguskantsler Allar Jõksi soovitusel täpsustab linn avalikule huvile vastava linnavara kasutamise korda. Õiguskantsler leidis koolide kinnistutele hoonestusõiguse seadmist analüüsides, et linnal puudus õiguslik alus seada koolide kinnistutele hoonestusõigust ning seda tehes mindi vastuollu põhiseadusega. 2005. aastast pärineva määruse järgi on hoonestusõigust võimalik seada, kui kinnistu tervikuna ei ole enam avalikuks kasutamiseks vajalik.

•• Abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul on hoonestusõiguse seadmise korra muutmine ettevalmistamisel ja jõuab peagi linnavalitsuse ning seejärel volikogu ette.

•• Koolimajade erakätesse andmist kritiseerinud sotsiaaldemokraadi Jaak Juske sõnul oleks linnale soodsam võtta ise laenu, selmet erafirmasid “üle kullata”. Tema sõnul pole selge, kui palju linn 30 aastaga esimese kümne kooli eest renti maksab. “Esialgu teatas linn, et see on kolm miljardit, siis selgus, et 5,4 miljardit, ja kolmanda dokumendi järgi 6,3 miljardit krooni,” ütles Juske.