“Tallinna aastavahetuse ilutulestik on minu meelest lausa skandaalne, sest veel oktoobris öeldi meile, et linnal ilutulestiku korraldamiseks raha ei ole,” lausus Ruf Ilutulestiku projektijuht Toivo Tuberik. “Kuid äkki leiti reservfondist imeväel raha ja koguni 200 000 krooni, mis on ülisuur summa, arvestades, et sponsorid olid juba väga palju raha ilutulestiku korraldamiseks eraldanud.”

pealinnal ei sobi ilutulestikuta uusaasta.Kokku läheb aastavahetuse ilutulestik Tallinnas maksma ligi miljon krooni, enamuse rahast eraldavad sponsorid.

“Ma saan aru, et raha eraldamisega soovis linnavalitsus teha rahvale kingitust, kuid võinuks ikkagi kaaluda, kas nii suurt summat eraldada, sest ärimehed olid juba väga suure summa alla pannud,” sõnas Arnika Ilutulestiku Keskuse juht Kalle Tüür.

Toivo Tuberiku sõnul on linnavalitsuse rahaeraldus korruptsioonihõnguline, kuna konkurssi ilutulestiku korraldaja leidmiseks ei tehtud.

Endine abilinnapea Ivar Virkus lausus, et ta ei saa aru, miks raha eraldamisest number tehakse. “Oleme eelnevatel aastatel ka suuremaid summasid eraldanud, näiteks ülemöödunud aastal 350 000 krooni,” rääkis ta. “Rahaeraldusega toetame me linnarahvale mõeldud avalikku üritust ja mida me siis linnavalitsuses veel peaksime toetama kui mitte linnarahvale mõeldud üritusi.”

Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste ütles, et linn pidi kindlasti ilutulestikku toetama, kuna riigi pealinnal ei sobi ilma selleta aastavahetust vastu võtta.

Tallinnas ilutulestikku korraldava OÜ Eesti Ilutulestikud tegevdirektor Ain Sults lausus, et ilutulestik tuleb tunduvalt võimsam kui eelmisel aastal.

Saluut koosneb 24 vaatemängulisest osast. Sultsi sõnul pole miljoni krooni “taevasse laskmises” midagi erilist, sest näiteks Riia 800. aastapäeva puhul läks 27 minutit väldanud tulevärk maksma üheksa miljonit krooni.

Eesti Ilutulestikud korraldavad saluudi ka Pärnus ja Jõhvis ning ilmselt ka Kohtla-Järvel ja Rakveres.

Erinevalt Tallinnast ajavad Pärnu ja Viljandi linnavalitsus läbi saluudile raha eraldamata.

sponsorid toetavad väikelinnade saluuti . “Meil sellist raha ei ole, sest raha peab kasutama otstarbekamalt,” kinnitas Viljandi linnavalitsuse ettevõtluse peaspetsialist Ljudmila Nugis. “Pealegi tahab linnarahvas pigem, et tänavad oleks sirgemad ja rohkem korras. Seetõttu ei teagi, kas meil ilutulestikku toimub, ka kohalikud ärimehed pole korraldamise vastu huvi tundnud.”

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Romek Kosenkranius sõnas, et linnal on aastatega kujunenud põhimõte mitte raisata maksumaksja raha ilutulestiku peale. Saluudi korraldavad kohalikud firmad ning kokku läheb umbes 9 minutit vältav tulevärk maksma 135 000 krooni.

Tartu linnavalitsus kulutab umbes neli minutit kestvaks ilutulestikuks 40 000 krooni. Lisaks Tartule ka Haapsalus, Jõgeval ja Raplas saluuti korraldav Ruf Ilutulestikud laseb raketid õhku Toomemäelt ja suunab need Raekoja platsi kohale.

Haapsalu 5–7 minuti pikkune ilutulestik läheb maksma

25 000 krooni, Kuressaare kuus minutit vältav tulevärk aga 30 000 krooni maksumaksja raha. Narva linnavalitsus eraldas saluudiks 25 000 krooni ja linnarahvas peaks rakette nägema 15 minuti vältel.

“Möödunud aastal tegid inimesed skandaali, kuna tulevärk jäi liiga lühikeseks ja paljud ei näinud seda,” ütles Narva abilinnapea Valentina Vereštšagina. “Seekord üritame teha paremini.”