Igapäevaselt kella 11-18 toimuva ürituse eesmärk on tähistada Tallinna kanalisatsiooni täielikku valmimist. Õigemini siiski seda, et nüüd võimaldatakse inimestel kanalisatsiooniga liituda - reaalsed liitumised jäävad paljudel pealinlastel siiski veel aasta teise poolde või ka järgmise algusesse. Selleks, et reaalselt alles järgmise poole aasta jooksul kanalisatsiooniga liituvate elanike ja ka teiste meelt lahutada, lasid linn ja Tallinna vesi Vabaduse väljakule püstitada Tallinna lahe siluetiga 10x20 meetri suuruse välibasseini, kus kõik linlased saavad tasuta mudellaevadega miniregatti pidada.

Kui miniregatiga tähistatakse justkui kanalisatsiooni lõplikku valmimist, siis vormiliselt on üritust kirjeldava seletuskirja sõnastus pisut detailsem. Miniregatiga "teavitatakse 2010. aastaks seatud eesmärgi täitmisest - võimaldada Tallinna elanike kodudele liituda ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteemiga," seisab linnavalitsuse korralduse seletuskirjas. Ühtlasi on linna teatel kavas korraldada teavituskampaania, mille eesmärks on "viia informatsioon liitumisvõimaluste ja -tingimuste kohta Tallinna elanikeni, tagamaks võimalikult paljude seni veel ühiskanalisatsiooniga liitumata inimeste teavitamine ning samas juhtida tähelepanu keskkonnaaspektidele, mida ühiskanalisatsiooni kasutades saavutatakse. "

Linna reservfondist taotleb 522 600 krooni kommunaalamet, et toetada selle Broadline OÜ poolt läbiviidava teavituskampaania nime kandva ürituse läbiviimist. Kuna üritust korraldavad nii linn kui osaliselt linnale kuuluv Tallinna Vesi, kannab osad kulud eeldatavalt ka veefirma.

Tallinna Vee kliendikommunikatsiooni juht Mariliis Topp teatas vastuseks Päevalehe küsimusele ettevõttepoolsest panusest miniregati korraldamisesse, et konkreetset maksumust on keeruline välja tuua, kuna regatt on osa pikaajalisemast teavitus- ja kaasamiskampaaniast. Nii on näiteks selle kampaania osad iga-aastaselt Ülemiste veepuhastusjaama ning Paljassaare reoveepuhastusjaama lahtiste uste päevad, ekskursioonid pääsevad mõlemasse jaama aastaringselt. Ka on ettevõttel kampaaniaid, mis kutsuvad üles vee säästlikule tarbimisele.

"Et kanaliseerimise lõpetamine vähendab oluliselt kogumispaakidesse kogutava reovee töötlemisega seotud riske Tallinna lahe merekeskkonnale, otsustasid veefirma ja linnavalitsus tähistada seda just mereteemalise kogupereüritusega, mis on vaid üheks osaks laiemas kogukonnale suunatud tegevuses," selgitas Topp. Tema sõnul pole aga mereregati konkreetsest maksumusest asjakohane rääkida, kuna tegu on väikese osaga laiemast teavituskampaaniast. "Võrkude laiendamise kava kogumaksumuse kontekstis ei ole tegemist märkimisväärse summaga," lisas ta.