Eile Tallinna külastanud seitse ristluslaeva tõid Eesti pealinna mitu tuhat välisturisti. Kuna lõbureisijad peatuvad Eestis aga vaid heal juhul päeva, siis suurt tulu siinsed poodnikud ja baariomanikud turistidetulvast ei lõika.

Ristlusturistide teenindamisega tegeleva DMC Estonia konsultandi Inge Koppeli sõnul on Tallinn lõbusõitjatele lihtsalt üheks vahepeatuseks teel Neevalinna.

“Peamine põhjus, miks Balti kruiisile tullakse, on ikkagi Peterburi. Millega turistid Tallinnas tegelevad, sõltubki suurel määral sellest, kas laev tuleb Peterburist või on sinna alles teel. Esimesel juhul on paljud inimesed Tallinnas ringi vaatamiseks liiga väsinud, sest Peterburis veedetakse kaks-kolm päeva ning mõned käivad selle aja jooksul veel ka lennukiga Moskvas,” rääkis Koppel.

Koppeli sõnul teeb enamik ristlusreisijaid Tallinnas tuuri ja tutvub vanalinnaga.

Saaremaad pole leitud

“Mõnikord sõidutatakse turiste ka Rakverre ja Haapsallu. Sada kilomeetrit Tallinnast on maksimum, sest aeg seab oma piirid. Teatud kontingent on aga ka selline, kes Tallinnas laevalt maha ei tulegi,” märkis Koppel.

Kui veel kevadel prognoosis Tallinna Sadam enam kui 300 ristluslaeva randumist, siis nüüd on arvud jäänud veidi väiksemaks. Pealinna peaks jõudma 298 laeva ning Saaremaal randuma kuus alust. “Laevade mittetulemise põhjuseid on erinevaid: üks jäi näiteks Riia ees madalikule kinni, üks laev ei saanud tehases planeeritud ajaks valmis, mõni on pidanud ootamatult remonti minema,” lausus Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp.

Saaremaa süvasadamat peaks aga tänavugi külastama tunduvalt vähem laevu, kui selle ehitamise ajal eeldati. Tänavu on sinna jõudnud vaid neli laeva kokku 905 reisijaga, kaks alust peaks veel tulema.

“Enne ehitust välja käidud numbrid olid märksa pikema perspektiiviga öeldud, ega keegi ei oodanudki sinna kohe 30–40 laevakülastust,” teatas Ratassepp. “Saaremaa sadam on töös olnud ainult napid kolm hooaega, mis maailma kruiisiäri mõistes on köömes. Saaremaad tuleb maailmas endisest rohkem tutvustada ja ka kohapeal tuleb olla aktiivsem ja innovatiivsem turistidele meelelahutuse pakkumisel.”

Esmaspäeval Saaremaa sadamat külastama pidanud lõbusõidulaev Black Watch jättis Saaremaa vahele ja sõitis ajalehe Meie Maa andmetel otse Tallinna. Põhjust saarlased ei tea.

Sadam plaanib uut kaid

•• Eile vastu võetud seitse ristluslaeva läheneb maksimumile, mida Tallinna Sadam suudab korraga teenindada.

•• “Põhimõtteliselt saame Vanasadamas vastu võtta kolm üle 255 meetri pikkust laeva ja kolm-neli väiksemat. Lisaks on võimalus üks kuni 215 meetri pikkune laev vastu võtta Paljassaares,” ütles Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp.

•• Seepärast arutab sadam võimalust rajada ristluslaevadele uus kai.

•• “Vajadus selle järele tekib ilmselt lähiaastatel, aga konkreetsemaid plaane meil veel ei ole.” sõnas Ratassepp.