Raadiku munitsipaalmajade korterite üür küünib kohati pea kahe tuhande kroonini, mis käib Maleva 18 maja elanikele üle jõu. Lahenduse leidmiseks on aga aega napilt - linnavalitsus tahab Maleva tänava maja lammutada juba järgmise aasta alul ja elanikud tahetakse välja kolida detsembri lõpuks, mis tähendab et uue odava korteri leidmiseks on aega üsna napilt.

Maleva 18 asuv viiekordne maja on Tallinna ühiselamute ja sotsiaalmajade seas olnud murelapseks juba aastaid. 70-ndate alguses ehitatud maja pole sest saati näinud korralikku remonti ja maja mitu korda räsinud tulekahjud on muutnud hoone suisa eluohtlikuks. Sotsiaalmaja elanikud on läkitanud viimase nelja aasta jooksul linna mitmeid palvekirju, et maja korda tehtaks, kuid linnal pole raha. Majale viimati tehtud ekspertiis aga andis aluse karmiks otsuseks – seda tondilossi remontida pole mõtet, maja tuleb lammutada.

Maleva maja said muidugi taotleda uut munitsipaalkorterit ärsjavalminud Raadiku elurajoonis, kuid seal on üks suur aga – justkui vaeste abistamiseks mõeldud Raadiku majade üürihinnad on paljude Maleva maja elanike jaoks liiga kallid. Tõsi, osa peresid siiski said seda võimalust kasutada ja on ennast linnavaraameti andmetel juba uutes korterites sisse seadnud.

Munitsipaalkorteri üür küünib kahe tuhande krooni ligi

Maleva majas üürivad Põhja-Tallinnalt ruume praegu 34 peret. Kuusteist peret on uue kodu linnalt kas juba saanud või saamas ja kaks korterit on asustamata aga kuueteistkümne üürniku saatus on veel lahtine. Tallinna linnavalitsuse kinnitusel tutvub neist kuus üürnikku aktiivselt pakutavate korteritega. Ülejäänud kümne osas aga selgust pole.

„Tulenevalt sellest, et Maleva tn 18 elamus elavad valdavalt väikese sissetulekuga ning vähe kindlustatud inimesed, ei soovi suur osa neist elama asuda Raadiku ja Meeliku tänaval asuvatesse eluruumidesse, kuna raskest majanduslikust olukorrast tingitult on nendes eluruumides kehtestatud üüri suurus neile üle jõu käiv,“ nendib linnavaraameti juhataja Einike Uri homme linnavalitsuse istungil esitletavas ettekandes. Raadikul maksab korteri üürimine ühes kuus keskmiselt 1560-1880 krooni, mis on praegusi üürihindu arvestades üsnagi krõbe summa. Sellele lisanduks mõistagi veel kommunaalmaksed.

Einike Uri möönab, et Maleva elanikele tuleb leida odavama üüriga korterid. Otsimisel rakendatakse kogu linna võimalusi – korterit otsitakse nii maa alt kui maa pealt ja kõigi linna valitsemisel olevate munitsipaalpindade seast.

Maleva tänava maja elanike ümbermajutamisega on koguni nii kiire, et linnaosavalitsused ei tohi sobiva eluruumi avastamisel seda ise üürile anda, vaid peavad sellest viivitamatult teavitama linnavaraametit. Igal juhul tahetakse elanikele uue korteri leidmisega ühele poole saada enne aasta lõppu, sest kohe pärast seda läheb Maleva 18 maja lammutamiseks. Plaani kohaselt lammutatakse hoone hiljemalt 23. veebruariks.