Pirita jõe ürgoru piiril asuv Kalmuse tee on üks neist Tallinna tänavatest, mille kanaliseerimine 2011. aasta märtsiks pole kindel ning kus vajadusel tuleb elanikel edaspidigi kogumiskaevudega hakkama saada.

Lähemad kahekorruselised eramud jäävad Pirita jõest vähem kui saja meetri kaugusele, vaiksest elupiirkonnast 200 meetrit eemal kõrgub Pirita linnaosa üks sümboleid – klooster.

Reovee kogumiseks kaeve kasutavad elanikud ütlevad, et ei tea päris täpselt, millal kanalisatsioon nende õuele jõuab.  Lausa probleemiks seda aga ei peeta. “Aastaid tagasi oli jutt, et Meriväljalt hakkavad pihta ja kunagi jõuavad meieni,” ütles Maret Vahter.

Ürgoru ääres elav naine ei teadnud oma maja kogumiskaevu suurust, purgimisauto kutsub ta kaks korda aastas. Seda, et keegi dokumente või kaevu ennast oleks kontrollimas käinud, pole tema teada ette tulnud.

Pool miljonit kinnistu kohta

Kalmuse teele maja ehitada kavatseva Margus Juksaare sõnul on kanaliseerimise kohta jagatud vastakat infot, samal ajal tõuseb veehind ja maamaks. Mullu detsembris linnavolikogus vastu võetud linna veevarustuse, reoveekanalisatsiooni ja sademevee rajatiste väljaehitamise 1,4 miljardi kroonises kavas seda teed pole.

Juksaar selgitas välja, et on olemas lisatööde tabel väiksemate tänavalõikude kohta, ja sai teada, et Kalmuse teed pole ka seal. Ehkki eramut rajades tuleb kanalisatsioonile nii või teisiti mõelda, ei taha ta “kaks korda oma hoovi sonkida”.

Abilinnapea Deniss Borodit‰ ütles, et mõistab muret ja et tegu on kuluka ehitusega. Tallinna Vee hinnangul tuleks Kalmuse tee elamute tarvis rajada veerand kilomeetrit kanalisatsioonitorustikku, liitumistorustikud seitsmele kinnistule ja survetorustikuga pumpla – kokku maksaksid need 3,2 miljonit krooni. “Seega peaaegu pool miljonit krooni kinnistu kohta,” märkis ta. “Sama maksumuse eest on võimalik luua liitumisvõimalused ühiskanalisatsiooniga tihedama asustatuse puhul enam kui 30 kinnistule.”

Keskkonnaamet kontrollib pisteliselt

•• Keskkonnaameti vee- ja välisõhusektori juhtivspetsialist Märt Holtsmann ütles, et kogumiskaevudega on kaetud osa Piritat ja Nõmmet ning Haabersti, Kakumäe ja Veskimetsa piirkonna vanad suvilarajoonid.

•• Kogumiskaeve kontrollitakse pisteliselt, reageeritakse kaebustele ja ehitussoovidele, mistõttu Holtsmanni sõnul puudub linnal statistika kogumiskaevude seisukorra kohta. “Lausjärelevalvet me veel ei tee,” ütles keskkonnaameti juhtivspetsialist.