Tallinna lennujaamale Lennart Meri nime andmise mõte leiab pärast aastast vaikelu poolehoidjaid ning võib jõuda isegi koalitsioonileppesse.

“Loodan, et moodustatav koalitsioon jõuab kokkuleppele, et koalitsioonileppesse lisanduks punkt, milles lepitakse kokku, et Tallinna lennujaamale antakse – loomulikult Lennart Meri perekonna nõusolekul – Lennart Meri nimi,” ütles kahekordne ekspeaminister Mart Laar.

Ka rahandustegelane Indrek Neivelt pidas parimaks Meri mälestuse jäädvustamise mõtteks just rahvusvahelise lennujaama nimetamist kadunud presidendi nimega.

Mullu mitu Meri mälestuse jäädvustamise ideed avalikkusele pakkunud välisminister Urmas Paet ei tõmbaks samuti maha lennujaama nimetamise mõtet. “Ja kui lennujaama rekonstrueerimine, mis praegu käimas, valmis saab, võiks olla sobilik aeg ka lennujaama ümbernimetamiseks,” soovitas Paet.

Otsuse teeb valitsus

Tallinna lennujaama juhatuse esimees Rein Loik kinnitas, et lennujaam oleks selliseks nimemuutuseks valmis, kuid vastavalt seadusele peab otsuse langetama valitsus ning ettepaneku tegema nimekomisjon. “Lisaks on vaja sugulaste nõusolekut,” lisas ta. Lennujaama rekonstrueerimine peaks kavakohaselt lõppema tuleva aasta suveks.

President Meri poeg Mart Meri sõnul ei ole perekond lennujaama nimetamise küsimust arutanud ega ühist seisukohta kujundanud. “Aga ma pigem mõtleksin ideega kaasa, kui oleksin sellele vastu,” ütles Mart Meri isikliku seisukoha.

Presidendi kantselei meedianõuniku Toomas Sildami sõnul tuleb president Meri mälestust jäädvustada ning tema elutööd vääristada. “Üks oluline samm selleks on esinduslik julgeolekukonverents, mis toimub 29.–31. märtsini ja kus osalevad Tarja Halonen, Javier Solana jpt,” ütles Sildam.

Konverentsi patroon on president Toomas Hendrik Ilves ning tema nimel ehk kõrgeimal riiklikul tasemel saadeti külalistele ka kutsed.

Endise peaministri Mart Laari arvates on Meri sünniaasta-   päeva ajal korraldatav mälestuskonverents väga õige samm Meri mälestuse jäädvustamiseks. “Vaadates sel puhul Tallinna kogunevat seltskonda, pretendeerib see Põhjamaade seda laadi konverentside seas kõige esinduslikuma tiitlile. Kindlasti peaks see kujunema regulaarseks ettevõtmiseks,” ütles Laar.

Laari sõnul peetakse suuri riigimehi lisaks monumentide püstitamisele meeles ka nendenimeliste stipendiumide asutamisega, aga ka väljakute või tänavate nimetamisega suurmehe nime järgi. “Kõik need sammud oleks Meri puhul igati kohased”.

Ekspeaministri hinnangul vajaks Eesti kindlasti korralikku Lennart Meri elulugu. “Seda meil kahjuks ju seniajani pole. Jätkamist vajaks kindlasti ka Lennart Meri asutatud okupatsioonivõimude kuritegevuse uurimise komisjon – see oleks Lennarti elutöö jätkamiseks ülimalt oluline,” lausus Laar.

Ausamba idee ummikus

•• Välisminister Paeti ettepanekud püstitada ministeeriumi lähedusse kesklinna Merile ausammas ning anda Teatri väljakule Meri nimi, jooksid Tallinna linnavõimude juures ummikusse. “Saatsin neile kaks kirja ja sain linnavalitsusest vastuse, et nad pole väljaku ümbernimetamisega nõus ja Meri monumenti soovitasid nad Kadriorgu,” meenutas Paet aastatagust kirjavahetust. “Arvan endiselt, et mälestusmärk peaks asuma kesklinna piirkonnas ja just välisministeeriumi lähedus sobiks hästi. Oleks oluline, et linn pakuks võimalikke kohti,” lisas välisminister.

Raha samba jaoks võiks Paeti sõnul tulla kokku kolmest allikast: riigilt, omavalitsuselt ja annetustest. “Nagu niisuguste mälestusmärkide puhul tavaks,” täpsustas ta.