Kinnisvarafirmade hinnangul valitseb magalates endiselt suur ülepakkumine. Kui kinnisvaraturu tippajal oli Lasnamäe elanike ja pakkumiste arvu kõrvutades piltlikult igas trepikojas üks korter müügis, siis praegu on üks müügikuulutus kahe trepikoja peale.

Lasnamäel on praegu müügis üle 1200 paneelelamu korteri, Mustamäel ligi 700 ja Haaberstis 450. Ostu-müügitehinguid sõlmitakse aga neis piirkondades vastavalt 100, 50 ja 30 korterile kuus. Seega on Tallinna magalates pakkumisel vähemalt aastase müügimahu jagu kortereid.

Keeruline leida

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on praegu kõige keerulisem leida ostjat just renoveerimata korteritele. Veidi lihtsam on lahti saada tänapäevaseks remonditud elamispinnast.

„Täna ostab kinnisvara üksnes maksejõuline elanikkond ning nemad ei soovi kolida magalatesse ja veel vähem papist põrandaga, nõukogudeaegse siseviimistlusega elukeskkonda,” tõdes ta. Potentsiaalne paneelkorteri ostja kas ei julge osta või talle ei anta pangas selleks enam laenu. Kinnisvaraekspertide hinnangul on töötus, palkade vähendamine ja pankade karmistunud laenutingimused kõige teravamalt mõjutanud just Lasnamäe, Mustamäe ja Haabersti kinnisvara ostjaskonda.

Suur osa pakutavaid kortereid on müügis olnud väga pikka aega. Sageli on selle põhjuseks ebarealistlik hind. Kui ühes asumis on saadaval 300 analoogset korterit, siis praegu teeb ostja valiku üksnes madalaima hinna järgi. „Kui soovitakse kinnisvarast kiiresti lahti saada, tuleb sellele teha reaalsetest kinnisvaratehingutest nõksa madalam hind,” soovitas Sooman.

Paneelmajade keskmine ruutmeetri hind sõltuvalt seisukorrast ja asukohast on praegu 8000–12 000 krooni. Kristiines ja Haaberstis on see veidi kõrgem ning kõige madalam Lasnamäel. Buumiajaga võrreldes on hinnad poole madalamad.

„Olukord magalate turul läheb iga päevaga paremaks, lähikuudel võib loota mõningast elavnemist, kuid stabiilset tõusu pole enne järgmise aasta sügist oodata,” ennustas Sooman.

Hind

Uued korterid

on poole kallimad

•• Hinnavahe uute ja nõukogudeaegsete paneelelamute korterite vahel on varasemaga võrreldes suurenenud.

•• Uute korterite ruutmeetri hind algab Tallinnas praegu 20 000 kroonist. Kahetoalise elamise eest tuleb maksta vähemalt miljon krooni.

•• Praegu on Tallinnas uusi vabu kortereid 1800, millest aktiivselt müüakse umbes pooli. Kinnisvaraekspertide hinnangul aga napib heas asukohas olevat elamispinda. Seega on eluasemest huvitatud inimesed nõus broneerima uutes arendustes kortereid alles paberil olevatesse majadesse.

•• Nõudluse kasv on pannud arendajad taas ehitama. Lähema kahe aasta jooksul valmib Tallinnas umbes 20 uut kortermaja. Ehitusprojekte on väljastatud arendajatele üle 1100 korteri ehitamiseks.