Tallinna müügimaksumääruses on kirjas: „Maksukohustuslane on kaupleja kaubandustegevuse seaduse mõistes, kelle tegevuskoht, e-kaubanduse korral asukoht, on Tallinna linna territooriumil, kes on registreeritud majandustegevuse registris ning kes tegutseb jaekaubanduse, toitlustuse või teeninduse valdkonnas.”

Loomakliinik kahe vahel

Samas kaubandustegevuse seaduses on defineeritud ka sõna „teenindus”: „Teenindus on kaubandustegevus, mille korral tehakse töö kliendi tellimusel ja mille käigus valmistatakse uus vallasasi või hooldatakse, parandatakse või muudetakse olemasolevat vallasasja või selle omadusi või vallasasi antakse või võetakse valdusse või kasutusse või pakutakse ja osutatakse ehitise puhastusteenust või ilu- ja isikuteenust ning müüakse sellise teenusega seonduvat kaupa.” See tähendab, et müügimaks kehtestatakse näiteks kingsepa- ja kellassepatöökodadele, jõusaalidele, ilusalongidele, solaariumitele, juukslatele, puhastusteenuste pakkujatele jne. Ja muidugi puudutab see kõikvõimalikke söögikohti, mis on määruses eraldi esile toodud.

Samal ajal jäävad müügimaksu alt välja teised suured teenindusharud – näiteks majutus, transport, finantsteenused, äriteenindus või meelelahutustööstus. „Kõik teenindusettevõtted ei ole maksukohustuslased,” kinnitas müügimaksu kogumise eest vastutama hakkava ettevõtlusameti juht Kairi Teniste. Samal ajal on palju n-ö kahe vahel laveerivaid asutusi, kas või näiteks loomakliinik. Kui kliinik tegeleb ka jaekaubandusega, siis müüdav kaup on müügimaksuga maksustatav.

Teniste ütles ka, et müügimaks ei sunni firmasid Tallinnast ära kolima – kaubandustegevus on lubatud vaid siis, kui ettevõte on registreeritud majandustegevuse registris, kuhu tuleb märkida ka tegevuskoha aadress. Kui ettevõtja tegevuskoht ei ole registri järgi Tallinnas, pole seal lubatud tegutseda.

Tallinn surub kogu Eestis hinnad üles?

•• Üle-eestilised kaupluseketid kurdavad, et Tallinna müügimaksu kehtestamine tooks kaasa hulga lisakulutusi. Otsesõnu julgeb võimalusest katta kulutuste vältimiseks müügimaksuga kogu Eesti kõneleda vaid Selver.

•• Selveri tegevdirektor Iivi Saar ei välista üleüldist hinnatõusu. „Loomulikult on võimalik, et hinnad ühtlustuvad üle-eestiliselt,” sõnas Saar. „Hinnaerinevused kauplustes üle Eesti ei oleks meie hinnangul head. Klientidele meeldib, kui kogu ketis on samad hinnad,” põhjendas ta.

•• Rimi turundusjuhi Evelin Mägioja sõnul ei oleks ühes linnas kehtestatava maksu pärast õiglane tõsta hindu kogu Eestis. Samal ajal on Rimides ja Säästumarketites tema sõnul juba praegu loobutud osa kaupade pealt kasumi teenimisest. „Seega ei ole praegu ruumi täiendavate maksude tasumiseks ilma hindu tõstmata.”

•• Müügimaksu rakendumist korraldava ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste sõnul kuluks neil uue maksu kogumiseks viis miljonit krooni.

•• „Sellega kaetakse töötasud ja infotehnoloogiliste lahendustega kulud,” ütles Teniste. Kui palju inimesi maksu kogumisega tegelema hakkab, pole veel teada, sest otsustatud pole müügimaksu administreerija.