Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et kui riigikogu annab eelmisel nädalal menetlusse võetud monopolide ohjeldamise seadusega konkurentsiametile õiguse 52 suuremale vee-ettevõttele kehtestada vee hind, võib see tallinlastele loodetud vee hinna alanemise asemel tähendada hoopis hinnatõusu.

„Monopolide ohjeldamise seaduseelnõud me kommenteerima ei kiirustaks, sest samal ajal on algatatud ka keskkonnaministeeriumi poolt sarnase sisuga seaduseelnõu, mis samuti väärib meie tähelepanu,“ ütles Tallinna Vesi kommunikatsioonijuht Priit Koff.

„Peame analüüsima, mil määral need eelnõud omavahel kattuvad ning mismoodi võivad mõjutada AS Tallinna Vesi tegevust, tarbijaid ning aktsionäre,“ lisas ta.

„Saavutatud uued soodsad hinnad“

Vee-ettevõtte majandusaruandes seisab, et mitmete sisseostetavate teenuste lepingute õnnestunud läbirääkimiste tulemusena on saavutatud uute, soodsate hindade rakendamine enamikele kuluartiklitele.

„Juhtkonna eesmärgiks on efektiivsust veelgi tõsta protsesside ja töö organiseerituse põhjaliku läbivaatuse tulemusena,“ kinnitati dokumendis.

AS Tallinna Vesi müük eraklientidele kasvas tänavu esimese üheksa kuuga võrreldes mullusega 9,1 protsendi võrra 91,4 miljoni kroonini. Müük äriklientidele teeninduspiirkonnas kasvas 1,3 protsendi võrra 65,9 miljoni kroonini.

Müük klientidele väljaspool teeninduspiirkonda kasvas 72 protsendi võrra 12,6 miljoni kroonini, tulenedes peamiselt Maardu opereerimislepingu rakendumisest. Saadud ülereostustasu oli 4,2 miljonit krooni, mis kasvas võrreldes 2008. aasta sama perioodiga 28,7 protsenti.

Monopolide ohjeldamise eelnõu vajab analüüsimist

Monopolide ohjeldamise seaduse seletuskirjas märgivad eelnõu algatajad, et seadusega kaasneks Tallinnas 24-protsendine vee hinna langus. Samal ajal aga võib, nagu märgib Tartu veevärgi juhataja Toomas Kapp, tekkida olukord, kus konkurentsiamet nõuab tööstustarbijatele vee hinna alandamist ning kodutarbijatele tõusu.

Tallinnas küsitakse kodutarbijatelt ühe kantmeetri kraanivee eest 18,17 krooni, kuid tööstustarbijad peavad maksma 44,02 krooni.

Monopolide ohjeldamise seaduse üks väljatöötajatest, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) parlamendifraktsiooni liige Urmas Reinsalu ütles, et seaduseelnõu ei tegele eri tarbijagruppide diskrimineerimise lõpetamisega, vaid sellega, et inimesed maksaksid edaspidi vee eest õiglast hinda.