Punane kärbseseen on talu jaoks vajalik koostisosa universaalsalvi Remedy Way tootmiseks. Tootjate sõnul on see tervendav ja valu kõrvaldav välispidiselt kasutatav tatrameesalv, mille koostises on ka mitmesugused mesilasproduktid, rasvad ja üle 20 ravimtaime.

Vaja paarsada kilo

Viira talu peremees Virgo Mihkelsoo ei osanud öelda, kui palju värsketest kärbseseentest kuivatades järele jääb. „Poolest kilost kuivatatud seentest saab umbes 50 25-grammist purki. Suur osa läheb kaduma küll, aga 200 kilost värsketest seentest peaks salvi jaoks piisama,” ütles Mihkelsoo.

Siiani on tallu toodud 20 kilo punaseid kärbseseeni. „Täna tuuakse veel 40 kilo juurde. Lõuna-Eestis pidid metsaalused punased olema, sest kärbseseeni on nii palju. Üks naine Tartu lähedalt helistas mulle täna ja ütles, et läheb korjab mulle 80 kilo,” selgitas Mihkelsoo.

Aastase varu imesalvi tootmiseks on Mihkelsoo kinnitusel tarvis koguda 200 kilo kärbseseeni. Ühte purki läheb neid umbes üks gramm, mis on kaks kuni kolm protsenti kogu purgi sisust.

Mihkelsoo sõnul toimib see määre ka ilma kärbseseeneta. „Kärbseseenel on lihtsalt palju häid omadusi, mis salvile lisaväärtuse annavad. Salv ei ole kärbseseene pärast ohtlik, sest kuivatamise käigus mürgisus väheneb väga oluliselt,” teatas ta.

Infovoldiku järgi käivitab salv vajalikus kohas isetervendavad protsessid ja normaliseerib organite või süsteemide toimimist. Lubatakse, et tavaliselt hakkavad valud vähenema juba kümne minuti pärast. Patendiameti 2014. aastani kehtival tatrameesalvi kasuliku mudeli tunnistusel pole kärbseseent koostisosana mainitud.

Tartu ülikooli farmakognoosiadotsendi Ain Raali sõnul on valu väga lai mõiste. „Siiski võib prognoosida, et tulenevalt mesilasmürgisisaldusest võiks see salv leevendada reumast ja liigesepõletikest tingitud valusid,” lausus ta.

Punane kärbseseen sisaldab mürgist alkaloidi muskariini, mis tekitab hallutsinatsioone. Aine imendub Raali sõnul kiiresti ja täielikult nii seespidiselt kasutatuna kui ka nahaalusest koest. „Teoreetiliselt võiks seega ka kärbseseene välispidine kasutamine ohtlik olla. Sellise salvi puhul ei saa seda üheselt välistada, kuid kui kärbseseenesisaldus salvis on valmistaja väitel kõigest üks protsent, siis võib küll öelda, et taoline salv pigem ei ole ohtlik, kui et on ohtlik,” lausus ta.KommnetaarOhtlik ka välispidiselt

Ravimiameti sõnul pole Remedy Way salvi kõik koostisosad teada ja seega on keeruline hinnata koostises olevate ainete koosmõju. „Selle kreemi valuvaigistava toime kohta ei ole meil mingeid andmeid, küll aga võivad tekkida ohtlikud kõrvaltoimed. Punases kärbseseenes sisalduvad ained võivad imenduda ka naha kaudu. Esineda võib kesknärvisüsteemi pärssiv toime ehk kuulmis-, nägemis- ja tasakaaluhäired, meeleolumuutused, süljeeritus ja higistamine,” selgitas ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso. Plakso kinnitusel võtab ravimiamet salvi tootjaga kindlasti ühendust, et asjaolusid selgitada.