„See teema on olnud üleval kuus aastat. Siiani on analüüsitud olukorda, tehtud keskkonnamõjude hinnang. Töötatud välja leevendusmeetmed, et keskkonnaoht oleks minimaalne,“ rääkis keskkonnaminister Jaanus Tamkivi tänasel valitsuse pressikonverentsil, ent nimetas siiski valitsuse langetatud otsust ebamugavaks.

„Seal ei ole looduskaitselisi väärtusi, mis takistaksid kaevandamist. Samuti pole ka muinsuskaitselisi väärtusi, mis takistaks selle lubjakivi kasutamist,“ sõnas Tamkivi.

Valitsuse pressiteenistuse teatel asuvad Jägala lubjakivikarjäärile lähimad looduskaitse objektid maavara kontuurist 290 m kaugusel ja neid lubjakivi kaevandamine ei ohusta. Samuti ei ole alal kaitsealuseid loomaliike, kivistisi ega mineraale ning mäeeraldis ei jää Natura 2000 võrgustiku alale.

Tänaseks on selge, et valitsus Jõelähtme valla seisukohta kuulda ei võtnud ning Jõelähtme lubjakivikarjäärile on antud roheline tuli.

Vald soovitas kaaluda alternatiive

Keskkonnaminister Tamkivi sõnul on lubjakivi kasutamise järele sealses piirkonnas täiesti reaalne vajadus.

„Tänane seis on selline, et Harju maakonnas on loodusliku lubjakivi kaevandatav varu umbes 16 aastaks. Tallinna lähiümbruses ainult kuueks aastaks. Maardu ja Väo karjäärid hakkavad tühjaks saama,“ selgitas ta.

„Kui me kusagil uusi varusid ei ava, siis tekitame piirkonnas suhteliselt kriitilise situatsiooni selle ehitusmaavara osas, lähtuvalt sellest, et EL-i struktuurfondide rahadega tuleb piirkonnas lähitulevikus väljaehitamisele tervelt kaheksa objekti,“ rääkis Tamkivi.

„Need on suured riiklikud maanteed ning nende arendused. Kui selles piirkonnas kvaliteetset ehituslubjakivi, killustikku, kusagilt võtta ei ole, siis seame ohtu tegelikult nende projektide realiseerimise või lähevad nad oluliselt kallimaks,“ lisas ta.

Maapõueseaduse kohaselt tuleb maavara kaevandamise loa andmisel arvestada Eesti maavarade komisjoni arvamust, mis oma möödunud aasta sügisel toimunud istungil soovitas keskkonnaministeeriumil toetada kaeveloa väljastamist.

Vastavalt seadusele küsitakse loa andmiseks eelnevalt nõusolekut ka kaevanduspiirkonna kohalikult omavalitsuselt. Jõelähtme vallavolikogu oli kaevanduse avamise vastu, tuues muu hulgas põhjuseks, et Eesti Energia Kaevandused AS kavandab lähiajal suurendada killustiku tootmist kogusteni, mis võimaldavad rahuldada kogu Eesti vajaduse selle toote järele ning uut kaevandust pole seega vaja avada.

Samuti leidis vallavolikogu, et enne looduslike ehitusmaterjalide kasutamise riikliku arengukava 2010–2020 valmimist puudub võimalus kaaluda alternatiive.