Kuku raadios rääkides väitis minister, et eraomandis olevaid looduskaitselise väärtusega maatükke on praguse seisuga umbes 2 miljardi krooni väärtuses.
“Kui oli kinnisvaraperioodi tipphetk, hindasime selle paketi ära, tulenevalt avaldustest mis oli esitatud. Siis oli see suurusjärgus 2 miljardit rahalises väärtuses” ütles Tamkivi. Minister arvas, et praeguseks on maatükkide väärtus langenud veerandi võrra 1,5 miljardi kroonini.
Keskkonnaminister tõdes, et alates tänavu 1. augustist on maadevahetus seadusandlikult lõpetatud ja sellest kuupäevast kehtiva muudatuse sisu on see, et riik mitte ei vaheta maid, vaid riik ostab maid omanike käest kokku.
"Põhimõte jääb aga samaks, et inimene, kelle omandis olevale maale on seatud looduskaitselised piirangud ja need piirangud segavad maa kasutust, on omanikul võimalus maa riigi omandisse vahetada."
“Need avaldused, mida inimesed on esitanud eelneval perioodil, tulenevalt sellest et nad soovisid vahetada, on nüüd vahetusavaldused automaatselt loetud sooviks see maa riigile müüa. Neid avaldusi on suurusjärgus 800,” selgitas Tamkivi.
“Ministriametisse astumise kuupäevast ei ole ma ühtegi maadevahetust puudutavat käskkirja allkirjastanud,” märkis Tamkivi.