Filmipidustuste tarvis tellitud erirong viib pidulised Tallinnast Tartusse, kus suundutakse esmalt Eesti Rahva Muuseumi näitusemajja. ERM on omamoodi rahvusliku filmikunsti sünnikodu, sest Johannes Pääsuke oli päevapiltnikuna just Eesti Rahva Muuseumi palgal ja tema tehtud ringvaatefilmidki valmisid muuseumile.

Juubelipäeva kõige pidulikum osa on Tartu ülikooli aulas peetav kõnekoosolek, kus filmirahvast tervitab rektor Alar Karis. President Toomas Hendrik Ilvese sõnavõtule järgnevad juba filmiinimeste jutud. Muusikalise poole eest hoolitseb Olav Ehala, kelle näpud võluvad klaverist Eesti filmidest tuttavaid viise.

Sajandi auhinnad

Kõige tähtsam sündmus on aga õhtul Dorpati konverentsikeskuses ja Cinamoni kinos toimuv auhinnagala, kus antakse kaheksas kategoorias välja Eesti filmi sajandiauhinnad, mis ulatuvad mees- ja naistähest dokumentalistika ja animatsioonini. Parimateks tunnistatud saavad Johannes Pääsukese kujukese, mille on valmistanud Simson Seakülast.

„See on kobe tükk, kaalub neli kilo, auhinda võiks kutsuda Pääsukeseks,” ütles tiitliga kaasas käiva kuju kohta „Eesti film 100” projektijuht Jaak Lõhmus, kes koordineerib kõiki filmi juubeliaasta üritusi.

Auhindade üleandmine kui päeva tähtsündmus kantakse üle Eesti Televisioonis ja selle eest, et sündmus igav ei tuleks, on kandnud hoolt lavastajad Jaak Kilmi ja René Vilbre. Õhtut juhivad ja sisustavad oma esinemistega publikulemmikud ja filmikunstigagi seotud näitlejad Ott Sepp ja Märt Avandi. Et sellise galaõhtu kavva kuulub ka muusika, siis loomulikult on see jällegi pärit Eesti filmidest. Galaetendusele müüakse ka pileteid hinnaga 65 eurot tükk, et lisaks kutsutud sakstele saaks sündmusest osa ka teised filmihuvilised.

Tähtpäeva kuludeks on Eesti Filmi Sihtasutus andnud 35 000, kultuurkapital 20 000 ja Tartu linn 6000 eurot.

Keskööl sõidutab piduliste jaoks käiku pandud Kinorong rahva Tartust tagasi Tallinna. Kinorong on mõeldud lisaks inimeste vedamisele ka atraktsiooniks – sealgi toimub sõidu ajal juubelile pühendatud üritusi.Vaata televiisoristEesti film 100 tähistamine ETV-s

Kell 19 „Ringvaade”
„Ringvaate” erisaade läheb eetrisse Tartust ja on seotud Eesti filmi juubeli tähistamisega.

Kell 20 „Eesti filmi sajandipidu”
Otseülekanne filmigalalt Dorpati konverentsikeskuses. Saadet juhivad Ott Sepp ja Märt Avandi.

Kell 22.15 „Sajandi film”
Eetrisse läheb Eesti lemmikfilmiks valitud teos.