“Elektrihinna tõus, mille suhtes Eesti Energia on energiaturuinspektsioonile taotluse esitanud, toob kaasa ainult ebameeldivat,” ütles Eesti Tarbijakaitse Liidu juhatuse liige Aino Runge Eesti Energia Teeninduse turundusdirektorile Jaanus Arukaevule ning saali täitnud tarbijatele.

Runge lisas, et seaduse järgi peavad energiatootja ning tarbijad hinnakujunduses tegema koostööd. “Pideva elektrihinna tõusu põhjused pole veenvad ja protsess pole läbipaistev,” ütles ta.

“Ma ei saa hinnatõusu numbritest rääkida,” vastas Arukaevu tarbijakaitsjate küsimustele. “Tänase seadusandluse järgi pole hinnatõusus probleem vaid toimetulekutoetustes.”

Tarbijakaitsjad otsisid vastuseid muuhulgas, mis hinnatõusu põhjustab ning kui suureks see osutub.

“Praegu meie ja inspektsiooni vahel toimub seisukohtade kujundamine,” lausus Arukaevu. “Kindlasti kaasame ka tarbijad arutellu, kuid praeguses järgus me ei saa kõigiga korraga rääkida.”

Arukaevu sõnul on inspektsioon, kes otsustab, milliseid kulutusi Eesti Energia teha tohib. “Nemad otsustavad, kas hinnatõus tuleb või mitte,” rääkis Arukaevu. “Konkreetseid uusi hindu lihtsalt pole veel.”

Ülemöödunud aastal olime 290 miljoniga kahjumis, sel aastal tuleb see ilmselt väiksem, kuid mingil hetkel peaks ressursse olema, et jõuda nullpunkti ja tagada elektriga varustamine, põhjendas Arukaevu.

“Jooksvalt ei ole seni nii palju raha sisse tulnud, kui palju me investeerime,” märkis Arukaevu. “Hinnatõusu põhjustavad elektrivõrkude kulud, mitte tootjakulud. NRG-tehinguga ei ole taotlus seotud.”

Akadeemik Mihkel Veiderma hinnangul viitab olukord jätkuvale elektrihinna diktaadile.

Energiaturu inspektsiooni analüüsi ja tariifide talituse juhataja Reet Aru väitel on püsitasu kehtestamine hetkel vaagimisel.

Tarbijakaitse liit avaldas äkkhääletuse käigus püsitasu kehtestamisele selget vastuseisu.

Liidu korraldatud laiendatud ümarlaual viibis vaatlejana ka tarbijakaitseameti peadirektor Helle Aruniit.

Eesti Energia on varem teatanud, et inspektsioon ei ole kolme aasta jooksul kooskõlastanud hindu, mis tagaksid firmale kasumlikkuse, mistõttu on võimalik põhivara väärtuse ümberhindamine.

Riigikogu liige Ignar Fjuk ütles, et elektri hinnatõus tuleb selline, mis tagab Narva Elektrijaama investeeringute tootluseks järgmise aasta aprillis algaval majandusaastal 12 protsenti.

Inspektsioon kinnitab uued tariifid tõenäoliselt 1. oktoobriks, see võimaldab hinnatõusu järgmise aasta 1. aprillil.

Hinnatõusule ja püsitasu võimalikule kehtestamisele viitas esimesena Eesti Päevaleht.