“Taotluses on püsitasu muutmine kohustuslikuks tõesti üks variantidest,” kinnitas energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots. “Ja on üsna suur tõenäosus, et püsitasu-süsteem läheb mingil kujul ka läbi, Eesti Energial on vabadus oma tariifistruktuuri muuta.”

Otsa sõnul on tegemist alles taotlusega, mille mõju inspektsioon hoolikalt jälgib. “Kaalutult keskmiselt ei tohi hinnatõus ulatuda üle teatud piiri, kuid ma ei saa öelda, mis on piiriks,” lausus Ots. “See tekitaks lihtsalt paksu verd.”

Inspektsioon seisab selle eest, et ei toimuks diskrimineerimist. “Läbi võib minna ka näiteks piir null protsenti,” lisas Ots. “Meie ja Eesti Energia vahel toimub täielik dialoog, võib öelda, et suhted on isegi liiga head.”

Kohustusliku püsitasu kehtestamine muudaks tariifistruktuuri, püsitasule lisanduks makses ka energiatasu.

Eesti Energia Teeninduse turundusdirektor Jaanus Arukaevu ei soovinud hindade teemal ühtegi kommentaari anda. “Ma ei tea, milliseid kulutusi inspektsioon meile lubab,” rõhutas ta. “Kõik versioonid on seepärast tööversioonid. Võin öelda vaid seda, et oleme inspektsiooniga arutanud ühte ja oleme arutanud teist.”

“See tähendab, et kõigile tuleb püsiv tasu elektriühenduse eest, kuna kõik vajab hooldust. Iseenesest on loogika arusaadav,” hindas Narva Elektrivõrkude peadirektor Ahti Puur.

“Samas kardan, et seda pole nii lihtne kehtestada, kuna tarbimisega ollakse nii või teisiti hädas ja püsitasu üksnes halvendab olukorda,” lisas Puur. “Meie kogemus ütleb, et inimesed hakkavad massiliselt võlgu jääma, lisaks toob igasugune tõus kaasa varguste kasvu.”

Eesti Energia kavandatav püsitasu oleks tema hinnangul sisuliselt analoogne Eesti Telefoni kuutasuga.

Eesti Energia aktsiad kuuluvad riigile, mida esindab majandusminister Mihkel Pärnoja. Pärnoja ütles eile, et ei ole tuttav Eesti Energia plaanidega ega saa neid kommenteerida. “Need andmed ei ole avalikud, enne kui energiaturu inspektsioon on oma kooskõlastuse andnud,” ütles Pärnoja. Kui tarbijal on ühendus olemas ja talle osutatakse teenust, siis tuleb maksta, lisas ta.

Tarbijakaitseamet on avaldanud soovi Eesti Energia kavandatava hinnatõusu raames kaasa rääkida. Eesti Energia esitas hindade tõstmiseks energiaturu inspektsioonile taotluse juulis.

Kavandatav hinnatõus mõjutab otseselt kodukliente, neid on Eesti Energial üle 542 000.